Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 20.05.2024. 10:30

Poljoprivrednici budite na oprezu, najavljen je grad, ali i smjene sunca i kiše

Temperaturni režim i stanje vlažnosti tla povoljni su sa aspekta rasta i razvoja usjeva. No, smjene sunčanih i kišnih perioda, pogodovat će intenzivnijem širenju biljnih bolesti i štetočina.

Foto: Depositphotos/balyn1967.yandex.ru
  • 108
  • 26
  • 0

Nastavlja se period nestabilnih vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini. Danas, 20. maja, nakon umjereno do pretežno oblačnog i nešto sunčanijeg prije podneva, tokom dana se očekuje kiša i pljuskovi. Ponegdje uz kišu moguća je i grmljavina, a lokalno je moguća i pojava grada

Svjetski dan pčela - Svaki treći zalogaj koji konzumiramo ovisi o pčeli, a sve ih je manje!

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u sedmici pred nama u Bosni i Hercegovini će preovladavati promjenljivo vrijeme, sa učestalim smjenama vedrijih i kišnih perioda. Nakon djelimično stabilnijeg vikenda, od ponedjeljka slijedi pogoršanje, pri tome su do srijede 22. maja, intenzivnije padavine, uz grmljavinsko nevrijeme, izgledne na sjeveru, u Posavini i sjeveroistočnoj Bosni, umjerenije u dijelu centralne Bosne, a najmanje količine padavina očekuju se u dolini Neretve i na krajnjem jugu.

Smjene sunčanih i kišnih perioda

Od srijede, na području Hercegovine par stabilnijih dana, sa povremenom slabijom kišom, u ostatku zemlje dosta promjenljivije i sa pljuskovima, u dane narednog vikenda više padavina se očekuje u jugozapadnoj, centralnoj i istočnoj Bosni, kao i zaleđu Hercegovine.

Minimalne jutarnje temperature, u prvih par dana kretat će se od 11 do 15 u unutrašnjosti, na jugu do 18 °C, potom od srijede jutra malo svježija sa vrijednostima između 10 i 13 u Bosni, u Hercegovini do 15 °C. Maksimalne dnevne temperature početkom sedmice pretežno od 21 do 26, u Semberiji i na krajnjem jugu do 28 °C. Od srijede neznatno niže dnevne vrijednosti.

Temperaturni režim i stanje vlažnosti tla povoljni su sa aspekta rasta i razvoja usjeva, pri tome će padavine svakodnevno ometati izlazak u polje. Smjene sunčanih i kišnih perioda, pogodovat će intenzivnijem širenju biljnih bolesti i štetočina. Preporučljivo je pratiti izvještaje prognostičkih službi, te pravovremeno reagovati po pitanju zaštite kultura.

Prognoza po danima

Umjereno do pretežno oblačno sa sunčanim periodima očekuje nas sutra. 21. maja. Tokom dana, nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Lokalno je moguća i pojava grada. Vjetar umjeren do pojačan južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, a dnevna od 22 do 28, na jugu i sjeveroistoku Bosne do 28 stepeni.

U srijedu, 22. maja, umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima lokalnim pljuskovi su moguću na jugu i jugozapadu zemlje. U ostatku dana širom zemlje lokalni pljuskovi, ponegdje praćeni grmljavinom. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na jugu i sjeveru zemlje do 20, a dnevna od 21 do 28 stepeni.

Umjereno do pretežno oblačno bit će i u četvrtak, 23. maja. Nešto sunčanije se očekuje u sjevernim i sjeveroistočnim područjima. Tokom dana, ponegdje u Bosni može pasti malo kiše ili kratkotrajni pljusak. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, a dnevna od 22 do 28 stepeni.


Tagovi

Agroprognoza Vrijeme Sedmična prognoza Padavine Kiša Pljuskovi Grad


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.