Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 27.04.2020. 15:20

Poljoprivredne aktivnosti može ometati mjestimična kiša

Sedmicu pred nama obilježiti će nestabilno vrijeme, sa smjenom sunca i kiše, što će u prvom redu najviše pogodovati pojačanom razvoju biljnih bolesti.

Foto: Karolina Rastija
  • 181
  • 42
  • 0

Kako prognostičari javljaju, tokom skoro čitave sedmice pred nama, očekuju nas promjenljive vremenske prilike. Povremeno je moguća i mjestimična kiša i lokalni pljuskovi. Intenzivnije padavine biti će u centralnoj i istočnoj Bosni i u zaleđu Hercegovine. Vrijednosti izmjerenih temperatura neće se bitnije mijenjati u odnosu na prethodni period. 

Jutra će i dalje biti svježija, u odnosu na ostatak dana, pri čemu će se temperature kretati od 3 do 9 stupnjeva, a u Hercegovini nešto toplije, do 14°C. Dnevni maksimum u centralnim krajevima zemlje prelaziće 20 stupanj dok će na jugu BiH preći 25°C. Lokalno je moguće da bude i toplije od prognozirane vrijednosti. Predstojeći vikend donosi značajno otopljenje u jutarnjim satima, prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu. 

Kada je riječ o vlažnosti zemljišta, djelimično će se poboljšati u većem dijelu države. Moguća pojava kiše ometati će obavljanje aktivnosti na otvorenom polju. Takođe, kombinacija kišnih i sunčanih intervala pogodovaće razvoju biljnih oboljenja i štetočina. 

Ova sedmica u BiH je osvanula sunčana, sa minimalnom naoblakom. U kotlinama i uz riječne tokove, javila se i slaba magla ili niski oblaci. 

Izmjerene dnevne temperature kretale su se u intervalu od 6°C na Bjelašnici pa do 25 stupnjeva u Mostaru. 

Sutra će pored sunčanog vremena, biti moguća pojava umjerene oblačnosti. Nešto više oblaka očekuje se na jugu BiH. Kako dan bude odmicao, oblaci će se proširiti na čitavu zemlju. U večernjim satima, u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne padati će kiša ili čak kratkotrajni pljuskovi. Vjetar umjeren, sa mogućim pojačanjem intenziteta, iz jugozapdnog pravca. Prognozirani dnevni maksimum kretati će se do 26 stupnjeva. 

Sredinom sedmice biti će potpuno oblačno svuda u zemlji. Takođe, očekuju se i padavine tokom većeg dijela dana, u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni. U ostatku zemlje, kiša praćena grmljevinom prognozira se tek poslije podne. Jutro če biti prilično toplo, od 8 do 14 stupnjeva dok je dnevni maksimum najavljen do 24°C.

Trend oblačnog vremena nastavlja se sve do kraja nedjelje. Tokom četvrtka prognozijraju se povremeni lokalni pljuskovi, u Hercegovini, centralnoj i istočnoj Bosni. Jutarnja temperatura do 14, a najviša dnevna do 24 stupnja.


Tagovi

Lokalni pljuskovi Padavine Kiša Grmljevina Vjetar Dnevna temperatura Jutarnja temperatura Magla Značajno otopljenje Sunčano vrijeme


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.