Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 06.06.2024. 12:00

Pokosite livade, stabilizacija vremena neće dugo potrajati

Temperature će značajno porasti u narednim danima. Prilikom boravka na otvorenom poželjno je zaštiti se od nepovoljnih uticaja sunčevog zračenja.

Foto: Depositphotos/Taden1
  • 370
  • 110
  • 0

Nestabilno vrijeme kao da se ustalilo u našoj zemlji. Nakon dugog perioda u kojem su česte bile smjene kiše i sunca, od danas, 6. juna, na čitavom prostoru BiH izgledna je stabilizacija vremena.

Minimalne temperature zraka varirat će između 14 i 20 u Bosni, na jugu Hercegovine do 22°C. Najviše dnevne u Bosni između 25 i 30, u Hercegovini do 32°C. Od sutra i koji stepen više.

Nove padavine već naredne sedmice

Ipak, dugotrajne stabilizacije neće biti, tako da se nove padavine prognoziraju početkom sljedeće sedmice, od 10. juna. U centralnim planinskim područjima Bosne padavine su moguće i dan ranije. Prema prognoznim modelima FHMZ-a, nestabilne vremenske prilike zahvatit će centralna, istočna i djelimično južna područja zemlje.

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 12 i 17, u Hercegovini do 18°C. Najviša dnevna temperatura od 20 do 25, jugu zemlje do 27°C.

Promjenljivo vrijeme uz smjenu sunca i kiše pogoduje za infekciju prouzrokovačem čađave pjegavosti lista i krastavosti plodova jabuke, a ponegdje je uočeno prisustvo simptoma plamenjače jabučastog voća i šljive, navodi se u sedmičnom agrobiltnu RHMZ-a.

Kod vinove loze došlo je do pojave infekcije prouzrokovačem plamenjače, crne truleži i pepelnice vinove loze.Što se tiče ratarskih kultura, uslovi u proizvodnji pogoduju razvoju plamenjače i crne pjegavosti krompira. Vlažno i toplo vrijeme odgovara i za rast korova.

Vlažnost zemljišta

Količine padavina tokom proteklog perioda su bile neujednačene. Majske kiše dobro su došle svim poljoprivrednim kulturama u vegetaciji. Ukupni agrometeorološki uslovi bili su povoljni za rast i razvoj jarih ratarskih usjeva, zrenje i berbu pristiglog voća i povrća.

Dospjele padavine stvorile su značajnije rezerve zemljišne vlage neophodne biljkama za rast i razvoj. Dovoljno vlage, uz uobičajene toplotne uslove, omogućit će intenzivan vegetativni porast jarih usjeva, kao i predstojeće nalivanje zrna kod ozimih žita.

Obilne i česte padavine nisu pogodovale zrenju i berbi pristiglog voća i povrća, i prekidale su i ometale kosidbe livada.

Vremenske prilike u drugoj polovini ove sedmice odgovarat će za izvođenje predviđenih aktuelnih poljoprivredne radova na otvorenom. Prilikom boravka na otvorenom poželjno je zaštiti se od nepovoljnih uticaja sunčevog zračenja.


Tagovi

Agroprognoza Vrijeme Sedmična prognoza Nove padavine Biljen bolesti Štetočine


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.