Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 09.12.2019. 14:00

Pogoršanje, a onda stabilizacija vremena uz porast temperature

Od srijede će uslijediti stabilniji period, uz postepeni, blagi porast temperaturnih vrijednosti sa približavanjem vikenda, kao i manju vjerovatnost za padavine.

Foto: Pixabay/manfredrichter
  • 146
  • 15
  • 0

Prvih par dana ove sedmice izgledna je promjena vremenskih prilika i kratkotrajno pogoršanje praćeno kišom. Od srijede, 11. decembra uslijedit će stabilniji period, uz postepeni, blagi porast temperaturnih vrijednosti sa približavanjem vikenda, kao i manju vjerovatnost za padavine, uglavnom u Krajini, na jugozapadu zemlje i u Hercegovini. 

Većim dijelom prognoznog perioda, minimalne vrijednosti dostizat će od -2 do 2 °C u unutrašnjosti zemlje, u Hercegovini i na sjeveru od 4 do 6 °C. U centralnoj i istočnoj Bosni, kao i na visoravnima, sredinom sedmice moguća je pojava kratkotrajnih, jačih jutarnjih mrazeva, što će biti izraženije nakon vedrijih noći. 

Maksimalne dnevne temperature u Bosni između 3 i 6 °C, na jugu 7 do 11 °C. Za vikend malo toplije, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. 

U narednom periodu prevladavat će povoljni uslovi za rast ozimina i pripremu usjeva za zimsko mirovanje.

U utorak u Bosni i Hercegovini oblačno. U Bosni u nizinama većinom kiša, a u višim područjima snijeg. U večernjim satima u nizinama u Bosni kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg. U Hercegovini sutra slaba kiša većinom prije podne. U drugoj polovini dana jedino na sjeveru Hercegovine slabije padavine. Na planinama u Hercegovini će padati slab snijeg. Vjetar uglavnom umjerene jačine sjevernog smjera. U drugoj polovini dana jak vjetar se očekuje u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne. Temperatura zraka većinom između 3 i 8°C, na jugu zemlje od 8 do 13°C.

U Bosni u srijedu oblačno, a u Hercegovini djelomično vedro. Slab snijeg u jutarnjim satima u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar u Bosni slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2°C, na jugu zemlje od 3 do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 4°C, na jugu zemlje od 7 do 11°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini djelomično vedro. Po kotlinama će biti magle. Vjetar mijenja smjer na zapad i jugozapad. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 0°C, na jugu zemlje od 2 do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 4°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C.

Jače naoblačenje koje će usloviti kišu, na planinama snijeg očekuje se u petak. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 0°C, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8°C, na jugu zemlje do 12°C.


Tagovi

Agro prognoza Rast ozimina Jutarnji mrazevi Kiša Snijeg


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić