Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 02.03.2020. 14:30

Početak marta donosi nam nestabilne vremenske prilike

Veći dio sedmice pratiće nas padavine, sa temperaturama malo iznad prosjeka za ovo doba godine. Na planinama je i dalje moguć snijeg. Razvedravanje i stabilizacija tek oko vikenda.

Foto: Gordana Nastić
  • 97
  • 12
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, kraj ove i veći dio iduće sedmice, očekuju nas nestabilne vremenske prilike, sa padavinama, uz dnevne temperature malo iznad prosjeka za ovo doba godine, praćene vjetrom južnog smjera. U čitavoj BiH padat će kiša, na planinama sa povremenom susnježicom i snijegom. Obilnije padavine biti će u Hercegovinu. Djelimična stabilizacija vremena moguća je tek u nastupajućem vikendu.

Sredinom sedmice jutra će biti prohladna, uz mogućnost slabijih mrazeva, sa minimalnim temperaturama od -4 do 0 °C. Dnevni maksimum kretat će se do 12°C u Bosni, u Hercegovini, Krajini i Posavini oko 15 °C, kako prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. 

Usljed čestih kiša, vlažnost zemljišta će se popraviti. Ovo će uticati na predstojeću predsjetvenu pripremu tla, da bude kvalitetno izvedena.

Ponedjeljak je u BiH osvanuo umjereno do pretežno oblačan. Dnevne temperature zraka kretale su u intervalu od -1 °C na Bjelašnici pa do 20 stupnjeva u Doboju. 

Ipak, utorak će u čitavoj zemlji biti oblačan sa kišom. Jače padavine očekuju se u Hercegovini. Intenzivnija kiša na sjeveru, istoku i jugoistoku Hercegovine. Predviđa se da bi moglo pasti i do 100 litara kiše po kvadratnom metru. 

Na planinama može pasti i snijeg, moguće u prijepodnevnim satima. Očekuju se jaki udari juga. U ranim jutarnjim satima mogući i olujni udari vjetra. Najniža jutarnja temperatura između 7 i 13°C. Dnevni maksimum do 18°C.

Sredinom sedmice u Bosni i Hercegovini i dalje će biti oblačno sa kišom u nizijskim dijelovima i snijegom u višim. Padavine će biti slabijeg intenziteta. Nešto obilnije očekuju se na području Krajine i sjeveru Bosne u jutarnjim satima. Od večernjih sati postepeno razvedravanje. Vjetar slab do umjereno jak, sjevernog i sjeverozapadnog pravca. Najniža jutarnja temperatura bit će do 5°C, na jugu do 8°C. Najviša dnevna do 9°C, na jugu zemlje do 13°C.

Tek se u četvrtak očekuje da će veći dio dana biti sunčano uz manju oblačnost. U centralnim i istočnim područjima po kotlinama će biti magle. Novo naoblačenje očekuje se do kraja dana. Strujanja zraka bit će slabog intenziteta, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura do 2°C, na jugu do 6°C. Dnevni maksimum se očekuje da će biti do 14°C.


Tagovi

Nestabilno vrijeme Slab mraz Temperature zraka Česte kiše Strujanja zraka Vjetar Naoblačenje Susniježica Snijeg Postepeno razvedravanje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]