Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 15.04.2021. 09:30

Petak bez padavina iskoristite za spašavanje voćki

Padavine se očekuju već u subotu te će se nastaviti i u nedjelju u gotovo čitavoj zemlji.

Foto: Bojan Kecman
  • 345
  • 23
  • 0

Kasni proljetni mraz ozbiljno je naštetio voćnim zasadima i povrću na vanjskim površinama u mnogim dijelovima naše zemlje. Nažalost, niske temperature nastavit će se i ovih dana. 

Sutra (petak) se očekuje malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. U Bosni naoblačenje tokom dana. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu od 1 do 6, a dnevna od 8 do 13, na jugu do 17 stupnjeva, prognostički su podaci Federalnog hidrometeorološkog zavoda. 

Oblačno vrijeme bit će u subotu, a poslije podne ili u večernjim satima donijet će i kišu. U Bosni u višim područjima i na planinama sa snijegom ili susnježicom. Jutarnja temperatura od -2 do 3, na jugu od 4 do 8, a najviša dnevna od 4 do 10, na jugu do 14 stupnjeva.

U nedjelju se nastavlja oblačno vrijeme sa kišom. U Bosni u višim područjima i na planinama sa snijegom ili susnježicom. Jutarnja temperatura od 0 do 6, na jugu do 9, a najviša dnevna od 2 do 8, na jugu od 9 do 15 stupnjeva.

Nakon ovakvog vremena, bit će puno posla za voćare, povrćare i ratare. Proljetna sjetva tek slijedi, no trebat će pričekati da se zemlja ugrije. Voćke nakon mraza, ako je što ostalo, treba zaštititi od mogućih infekcija. 

Stručnjaci savjetuju da je štetu moguće samo ublažiti te preporučuju što prije izvršiti tretiranje aminokiselinama (biostimulatorima) kako bi se kod biljaka ublažio stres i pomoglo da se vrate u "normalno" stanje. Tretiranje je poželjno ponoviti nakon tri do pet dana.


Tagovi

Agro prognoza Vikend Mraz Minus Zaštita voćnjaka Padavine Snijeg


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.