Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 29.10.2018. 16:30

Padavine u većim količinama do srijede, a onda djelomično stabilnije

U narednom periodu nema opasnosti od mraza. Prognozirane padavine olakšat će nicanje i početne faze razvoja ozimih usjeva posijanih u optimalnim jesenjim rokovima.

Foto: Pixabay/AdinaVoicu
  • 106
  • 9
  • 0

Početkom naredne sedmice i dalje će preovladavati nestabilno vrijeme, uz jako južno strujanje i veće količine padavina u Hercegovini i na jugozapadu, u odnosu na preostale krajeve. Od srijede 31.10. bit će djelimično stabilnije, pri tome i dalje uz svakodnevno izraženu mogućnost padavina, koje neće biti obilne. 

Temperature zraka bit će iznad prosjeka za ovaj dio godine. Minimalne jutarnje kretat će se pretežno od 7 do 10 °C u unutrašnjosti, u Hercegovini do 14 °C. Maksimalne dnevne temperature dostizat će između 16 i 20, na sjeveru do 22 °C. U prvom dijelu sedmice će, usljed južine, biti toplije u odnosu na preostale dane.

U narednom periodu nema opasnosti od mraza. Prognozirane padavine olakšat će nicanje i početne faze razvoja ozimih usjeva posijanih u optimalnim jesenjim rokovima.

U utorak od ranih jutarnjih sati i prije podne kiša će preći sa zapada prema istoku zemlje. Zatim prestanak padavina. U većem dijelu zemlje se očekuje između 10 i 30 litara kiše po metru kvadratnom. U Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne se između 30 i 60 litara kiše po metru kvadratnom, lokalno može pasti i do 80 litara. Od jutarnjih sati razvedravanje u Krajni i postupno prema istoku zemlje. Vjetrovito prijepodne. U jutarnjim satima sa olujnim udarima juga od 70 do 95km/h. Od sredine dana prema poslije podnevnim satima vjetar će postupno oslabiti. Temperatura zraka većinom između 13 i 19, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 23 stupnja.

Sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost u srijedu. U jutarnjim satima, a i prije podne po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima. Krajem dana, novo naoblačenje sa juga. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 5 i 10, na jugu zemlje do 14, a najviša dnevna temperatura zraka između 14 i 20, na jugu do 22 stupnja.

U četvrtak pretežno oblačno vrijeme. Prije podne sa slabom kišm u Hercegovini. Krajem dana i u večernjim satima, slaba kiša se očekuje u cijeloj zemlji. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 5 i 11, na jugu zemlje do 15, a najviša dnevna temperatura zraka između 14 i 20, na jugu do 22 stupnja.


Tagovi

Agro prognoza Prognoza Padavine Magla Naoblačenje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.