Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 17.12.2018. 12:30

Padavine očekujte do petka, a onda promjena vremena

Sa približavanjem vikenda izgledna je postepena stabilizacija vremena, padavine će oslabiti, pri tome će djelimično otopliti. U narednom periodu prevladavat će povoljni uslovi za ratarske kulture.

Foto: Marijana Simanić
  • 516
  • 53
  • 0

Prema podacima prognostičkih modela, tokom većeg dijela naredne sedmice očekuje se hladno, pretežno oblačno vrijeme i padavine, na jugu kiša, uz moguću susnježicu, u unutrašnjosti i na planinama pretežno snijeg. 

Temperature će biti primjerene ovom dijelu godine, jutarnje od -8 do 0 u većem dijelu zemlje, na jugu od 1 do 4 °C. Maksimalne dnevne kretat će se od -4 do 3 u Bosni, u Hercegovini od 2 do 7 °C. Uz svakodnevnu pojavu mraza i padavine u cijeloj zemlji, sniježni pokrivač će rasti i poslužit će ozimim usjevima kao dobra zaštita od niskih temperatura.

Sa približavanjem vikenda izgledna je postepena stabilizacija vremena, padavine će oslabiti, pri tome će djelimično otopliti. U narednom periodu prevladavat će povoljni uslovi za ratarske kulture.

U utorak prije podne pretežno oblačno vrijeme, povremeno slab snijeg je moguć u centralnim i istočnim područjima Bosne. Poslije podne bez padavina i postupno razvedravanje u Posavini, Krajini i Hercegovini. Jutarnja temperatura zraka od -8 do -3, a u planinskim područjima do -12, na jugu od 0 do 5, a najviša dnevna od -2 do 2, na jugu od 4 do 9 stupnjeva, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. 

U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima u srijedu. U ostatku zemlje sunčano, uz postepeno naoblačenje prema kraju dana i u večernjim satima. Jutarnja temperatura zraka od -8 do -4, na planinama do -12, na jugu od 0 do 5, a najviša dnevna od 0 do 5, na jugu od 7 do 11 stupnjeva.

U četvrtak pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne i u večernjim satima na jugu, jugozapadu i sjeverozapadu zemlje očekuje se kiša. Na planinama sa susnježicom i snijegom. Jutarnja temperatura zraka od -5 do 0, na jugu od 2 do 7, a najviše dnevne temperatura od 0 do 5, na jugu od 8 do 12 stupnjeva.

Prema dugoročnoj vremenskoj prognozi, da se naslutiti kako će za vikend temperature znantno porasti, čak i do 10°C, a sedmicu nakon toga temperature će u većem dijelu zemlje biti iznad nule. 


Tagovi

Agro prognoza Prognoza Vrijeme Padavine Snijeg Ozime kulture


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]