Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 29.07.2019. 17:00

Padavine neophodne na sjeveru zemlje - hoće li ih biti?

Najvećim dijelom narednog prognoznog perioda preovladavaće povoljni uslovi za provođenje aktuelnih poljskih radova, nastavak berbe malina i privođenje kraju žetve pšenice.

Foto: Depositphotos/DesignPicsInc
  • 78
  • 8
  • 0

Prema prognostičkim kartama, nakon prolaznog pogoršanja u dane vikenda, početkom naredne sedmice još uvijek će se zadržati promjenljive vremenske prilike, uz kišu koja će biti izraženija u Hercegovini. Od utorka 30.07. izgledna je postepena stabilizacija i sunčanije vrijeme, sa manjom vjerovatnoćom za padavine, pretežno u vidu poslijepodnevnih pljuskova, mjestimično praćenih grmljavinskim nevremenom, navodi Federalni hidrometeorološki zavod. 

Temperature zraka će, od sredine sedmice, biti u okviru vrijednosti uobičajenih za ovaj dio godine ili nešto ispod prosjeka, pri tome bit će manje vruće u odnosu na protekli period. Minimalne jutarnje vrijednosti kretat će se od 14 do 18 °C u unutrašnjosti, na jugu do 22, maksimalne dnevne dostizat će u Bosni od 23 do 28 °C, u Hercegovini do 33 °C.

Najvećim dijelom narednog prognoznog perioda preovladavaće povoljni uslovi za provođenje aktuelnih poljskih radova, nastavak berbe malina i privođenje kraju žetve pšenice. 

Generativne faze razvoja proljetnih usjeva, proces formiranja zrna soje, kao i oplodnja kukuruza, također će se, u nastavku sedmice, odvijati nesmetano uz suho vrijeme i odgovarajući temperaturni režim. Mada je stanje vlažnosti pretežno u okvirima normalnih vrijednosti, neophodne su padavine, osobito na sjeveru zemlje, obzirom da su rezerve vode u dubljim slojevima opale, a i količine prispjelih padavina znatno su manje u odnosu na centralne dijelove i Hercegovinu.

U utorak u Bosni i Hercegovini djelomično vedro. U Bosni lokalno može padati slaba kiša. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29°C, na jugu do 31°C.

U Hercegovini u srijedu sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. U Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi i grmljavina su mogući u zapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne i sjevernim i istočnim područjima Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31°C, na jugu zemlje do 33°C.

U četvrtak u Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32°C, na jugu zemlje do 34°C.

Sunčanije u petak prije podne. U drugoj polovini dana se očekuje naoblačenje sa zapada. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 34°C.


Tagovi

Agro prognoza Padavine Sunčano Branje malina Promjenjljivo Stabilizacija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.