Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 11.07.2022. 10:25

Ove sedmice temperature će ići iznad 38°C: Kada i gdje?

Još dva, tri dana će biti ugodno. Od četvrtka je izgledno dodatno zatopljenje i natprosječne temperaturne prilike

Foto: Maja Celing Celić
  • 183
  • 9
  • 0

Nakon kratkotrajnog pogoršanja vremenskih prilika, dijelom proteklog vikenda, slijedi stabilniji i sunčaniji period, uz više svježine i umjerenije temperature do sredine naredne sedmice, navode u prognozi Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda

No, već od četvrtka, 14. jula izgledno je dodatno zatopljenje i natprosječne temperaturne prilike, upozoravaju. 

Temperature iznad 38°C

Početkom sedmice, minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se od 13 do 18 u Bosni, u Hercegovini do 21 °C, maksimalne dnevne u unutrašnjosti između 20 i 25, a na jugu do 29 °C. Sa postepenim rastom temperatura iz dana u dan, maksimalne vrijednosti će za naredni vikend dostizati od 30 do 35 °C. U dolini Neretve, na krajnjem jugu, u Posavini i Semberiji, od 36 do 38°C, a moguće je i koji stepen iznad.

Prispjele padavine dobro su došle jarim usjevima, naročito soji, kukuruzu, suncokretu, a tokom cijele sedmice preovladavaće povoljni uslovi za aktivnosti na otvorenom. Ipak, prilikom izlaska u polja neophodno je biti oprezniji, obzirom na prognozirane visoke vrijednosti UV indeksa u narednom periodu.

Prognoza do petka

Sutra, u utorak, očekuje nas sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 12 do 18, na jugu do 22, a dnevna od 22 do 28, na jugu do 32 °C.

Slično će biti i u srijedu, uz malo povišenje temperature. Jutarnja se očekuje od 13 do 19, na jugu do 23, a dnevna od 23 do 29, na jugu do 33 °C.

U četvrtak 14. jula sunčano. Jutarnja temperatura od 15 do 21, na jugu do 24, a dnevna od 26 do 32, na jugu do 36 °C.

Sunčano će biti i u petak, a u drugom dijelu poslijepodneva umjeren porast naoblake na sjeverozapadu Bosne može usloviti lokalne pljuskove. Jutarnja temperatura od 15 do 22, na jugu do 25, a dnevna od 30 do 36, na jugu do 38 °C.


Tagovi

Agro prognoza Natrposječne temperature UV indeks Naoblaka Sunčano


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.