Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 13.11.2023. 10:30

Ove sedmice ozimine će imati primjerenije uslove za mirovanje

Čemu vakat, tome je i vrijeme. Neka vas ne zavara današnje sunce, pred nama je kišovita sedmica, bit će i mraza i snijega.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 67
  • 7
  • 0

Nakon kišovitog i svježijeg vikenda, tokom kojeg je na planinama zabilježeno i malo susnježice i snijega, početak nove radne sedmice obilježit će sunčano uz umjerenu oblačnost. 

Iako je jutros je Bosni po kotlinama i uz riječne tokove maglovito, već od podnevnih sati očekuje se sunčano uz malu do umjerenu oblačnost u cijeloj zemlji. Vjetar slab južni i jugozapadni. 

Slijede pljuskovi

No, prema prognozi,  Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, već sa utorka na srijedu izgledno je jače naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima, ponegdje praćenim grmljavinom, uz južno i jugozapadno strujanje te porast temperatura. Intenzivniji pljuskovi se očekuju u sjevernim, centralnim, istočnim područjima Bosne i na sjeveru Hercegovine.

Nakon kratkotrajne stabilizacije vremena, u petak očekujemo ponovo promjenjivije uz kišu i pljuskove izraženije u Hercegovini, te pad jutarnjih i najviših dnevnih temperatura pri čemu su moguće snježne padavine u višim područjima Bosne.

Jutarnja temperatura zraka će imati vrijednosti od 5°C do 11°C, na jugu i lokalno sjeveru zemlje do 14°C, a najviša dnevna od 14°C do 20°C, u sjevernim područjima Bosne do 22 °C. Od četvrtka, temperature će biti u padu, sa vrijednostima od 2°C do 8°C, na jugu do 10°C, a dnevna od 10°C do 16°C, na jugu zemlje do 18 °C.

Evropu čeka još jedna topla zima - gdje će biti snijega?

Ozime kulture u dosadašnjem periodu imale su povoljne toplotne i vodne uslove za klijanje, nicanje, rast i razvoj. U drugom dijelu predstojeće sedmice, na planinama i visoravnima centralne, istočne i jugozapadne Bosne očekuju se uslovi za pojavu mraza pa će i ozimine imati primjerenije uslove za zimsko mirovanje.

Prognoza po danima

Sutra, 14. novembra, umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom noći slaba kiša je moguća u sjevernim područjima Hercegovine i na zapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni.

Pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima ponegdje praćenih grmljavinom, zadržat će se i u srijedu, 15. novembra. Intenzivniji pljuskovi se očekuju u sjevernim, centralnim, istočnim područjima Bosne i na sjeveru Hercegovine. Tokom poslijepodneva postepeni prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeverozapadni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Poslije podne u Hercegovini vjetar mijenja smjer na sjeverni.

Umjereno do pretežno oblačno jutro osvanut će u četvrtak, 16. novembra, ali se djelimično razvedravanje očekuje tokom dana. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove prije podne magla. U kasnim večernjim satima kiša se očekuje na sjeverozapadu Bosne. Vjetar slab promjenljivog smjera.

U petak, 17. novembra, pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima slaba kiša je moguća na sjeverozapadu Bosne. Poslije podne i tokom noći kiša se očekuju širom zemlje. Na planinama slab snijeg. U Hercegovini su lokalno mogući jači pjuskovi. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Tokom noći u Hercegovini i na jugozapadu Bosne povremeno jak vjetar.


Tagovi

Agroprognoza Prognoza vremena Kiša Pljuskovi Snijeg FHMZ


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.