Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 09.11.2023. 18:00

Evropu čeka još jedna topla zima - gdje će biti snijega?

Za Evropu se predviđaju toplije vremenske prilike, ali sa povremenim prodorima hladnog vazduha sa sjevera

Foto: Depositphotos/nilaya
  • 281
  • 42
  • 0

U najnovijem izvještaju Severe Weather Europe prognoza za zimu 2023/2024 nagovještava snažno prisustvo El Niño meteorološke pojave. Naglašena je promjena u obrascima vazdušnih tokova prema kojima bi vremenske prilike u Evropi mogle biti toplije nego inače.  Korištena su tri modela za dugoročnu prognozu: ECMWF iz Europe, CanSIPS iz Kanade i NMME. Sva tri modela su skoro ujednačena. 

El Niño se pojavljuje u Tihom okeanu, a modeli pokazuju da će dostići vrhunac oko +2 stepena iznad normalnog i da će njegov uticaj početi slabiti do ljeta 2024. godine. Jači uticaj očekuje se tokom predstojeće zime na sjevernoj hemisferi.

Očekuje nas topla zima

Hladni talas će uticati na vremenske prilike iznad dijela zapadne Evrope, dok će u centralnim područjima djelovati temperature više od normalnih. Prognoze pokazuje više padavina u sjeverozapadnoj Skandinaviji i dijelovima srednje i jugoistočne Evrope, dok će zapad kontinenta imati sušnu zimu. Najveći potencijal snježnih padavina je iznad i oko alpskog regiona, prema višim nadmorskim visinama jugoistočne Evrope i preko sjeverozapadnih dijelova Skandinavije, a u ostalim dijelovima će biti ispodprosječne. 

Za Evropu se predviđaju toplije vremenske prilike, ali sa povremenim prodorima hladnog vazduha sa sjevera.

Prognoza do marta

Gledajući mjesečno, prognoza za decembar pokazuje da veći dio kontinenta ima negativne količine snježnih padavina, osim krajnjeg sjevera. To je vjerovatno povezano s više zapadnim u jugozapadnim strujanjem preko većeg dijela kontinenta. 

U januarskoj prognozi nastavlja se isti obrazac. Nema vidljivog područja gdje se prognozira veće nakupljanje snijega osim uobičajenih viših nadmorskih visina.

U februaru nema poboljšanja, osim povećanja količine snijega u istim poznatim područjima. To pokazuje da taj mjesec ima tendenciju više padavina, ali ne i puno više hladnog zraka.

Prema ECMF modelu daju i prognozu za mart koji, kako znamo, može biti hladan i snježan. Ali bi prema ovom modelu mart 2024. ima manju mogućnost pojave snijega. 


Tagovi

Agro prognoza Dugoročna prognoza Zima Severe Weather Prognoza za zimu Snježne padavine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.