Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 01.06.2020. 16:30

Ove nedjelje slijedi smjena sunca i oblaka, za vikend pogoršanje vremena

Prognozirane padavine popraviti će stanje zemljišne vlage, takođe može doći do povremenih prekida radova na otvorenom polju, a smjenjivanje kišnih i sunčanih intervala pogodovati će razvoju biljnih bolesti, kao i korovskih vrsta. 

Foto: Bojan Kecman
  • 162
  • 20
  • 0

Kako najavljuju prognostičari i tokom sedmice pred nama zadržati će se promjenljivo vrijeme, sa padavinama umjerene jačine. Veće količine kiše očekuju se u Bosni, a u Hercegovini će se uglavnom zadržati sunčanije vrijeme. Od sutra slijedi djelimična stabilizacija vremena u cijeloj BiH, kao i par dana sa smjenom sunca i povremenih padavina. Ipak, sredinom sedmice očekuju nas intenzivnije padavine u centalnom i sjevernom dijelu zemlje. 

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu i tokom predstojećeg vikenda možemo očekivati pogoršanje vremena, uz povećanu oblačnost, kišu i niže temperature. Do srijede jutra će biti nešto svježija, sa minimalnim temperaturama od 5 do 8 °C dok će na jugu BiH biti toplije, do 12 stupnjeva. Dnevni maksimum neće preći 18 °C, na jugu maksimalna dnevna do 23 °C. Kako se bližimo kraju sedmice, jutra će biti toplija dok se dnevni maksimum neće bitnije mijenjati. Najavljuje se da će biti u intervalu od 16 do 20 °C, a u Hercegovini i Posavini toplije, do 24 stupnja. 

Prognozirane padavine popraviti će stanje zemljišne vlage, takođe može doći do povremenih prekida radova na otvorenom polju, a smjenjivanje kišnih i sunčanih intervala pogodovati će razvoju biljnih bolesti, kao i korovskih vrsta. 

Tokom današnjeg prije podneva, preovladavalo je oblačno vrijeme sa povremenom slabom kišom dok je u Hercegovini bilo umjereno oblačno vrijeme. Izmjerene temperature zraka kretale su se od 0 stupnjeva na Bjelašnici pa do 19 u Mostaru i Sokolcu. 

Tokom većeg dijela dana u našoj zemlji zadržati će se uglavnom oblačno vrijeme. U Bosni kiša i lokalni pljuskovi dok je u istočnim i sjeveroistočnim područjima moguća i grmljavina. Vjetar slab, sa sjevera. Dnevni maksimum će dosegnuti 18 stupanj dok se na jugu prognozira maksimalna dnevna temperatura od 24 stupnja. 

Tokom sutrašnjeg dana, zadržati će se uzglavnom oblačno vrijeme u centralnoj i istočnoj Bosni dok će u ostatku države biti sunčanih intervala, uz manju naoblaku. U drugom dijelu dana porast oblačnosti. Moguća i slabija kiša na istoku Bosne. Jutro svježe, sa temperaturama od 6 do 12 stupnjeva dok se za dnevni maksimum prognozira temperatura do 21 stupnja, na jugu BiH do 25. 

Sredinom sedmice dolaziti će do smjene sunca i oblaka u jutarnjim satima. Tokom poslije podneva u srijedu, naoblaka može uvjetovati i lokalne pljuskove u Bosni. Maksimalna dnevna temperatura očekuje se od 20 do 27 stupnjeva. 

Pred kraj nedjelje tek će se ponegdje zadržati oblačno vrijeme. U četvrtak veče stiže naoblačenje, a što će u Hercegovini stvoriti povoljne uvjete za kišu. Najviša dnevna temperatura biti će u rasponu od 21 do 28 stupnjeva.


Tagovi

Promjenljivo vrijeme Pogoršanje vremena Sunce Kiša Padavine Naoblaka Vjetar Dnevni maksimum Izmjerene temperature Jutro Lokalni pljuskovi Sunčani intervali


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.