• Vremenska prognoza
  • 01.06.2020. 16:30

Ove nedjelje slijedi smjena sunca i oblaka, za vikend pogoršanje vremena

Prognozirane padavine popraviti će stanje zemljišne vlage, takođe može doći do povremenih prekida radova na otvorenom polju, a smjenjivanje kišnih i sunčanih intervala pogodovati će razvoju biljnih bolesti, kao i korovskih vrsta. 

Foto: Bojan Kecman
  • 143
  • 20
  • 0

Kako najavljuju prognostičari i tokom sedmice pred nama zadržati će se promjenljivo vrijeme, sa padavinama umjerene jačine. Veće količine kiše očekuju se u Bosni, a u Hercegovini će se uglavnom zadržati sunčanije vrijeme. Od sutra slijedi djelimična stabilizacija vremena u cijeloj BiH, kao i par dana sa smjenom sunca i povremenih padavina. Ipak, sredinom sedmice očekuju nas intenzivnije padavine u centalnom i sjevernom dijelu zemlje. 

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu i tokom predstojećeg vikenda možemo očekivati pogoršanje vremena, uz povećanu oblačnost, kišu i niže temperature. Do srijede jutra će biti nešto svježija, sa minimalnim temperaturama od 5 do 8 °C dok će na jugu BiH biti toplije, do 12 stupnjeva. Dnevni maksimum neće preći 18 °C, na jugu maksimalna dnevna do 23 °C. Kako se bližimo kraju sedmice, jutra će biti toplija dok se dnevni maksimum neće bitnije mijenjati. Najavljuje se da će biti u intervalu od 16 do 20 °C, a u Hercegovini i Posavini toplije, do 24 stupnja. 

Prognozirane padavine popraviti će stanje zemljišne vlage, takođe može doći do povremenih prekida radova na otvorenom polju, a smjenjivanje kišnih i sunčanih intervala pogodovati će razvoju biljnih bolesti, kao i korovskih vrsta. 

Tokom današnjeg prije podneva, preovladavalo je oblačno vrijeme sa povremenom slabom kišom dok je u Hercegovini bilo umjereno oblačno vrijeme. Izmjerene temperature zraka kretale su se od 0 stupnjeva na Bjelašnici pa do 19 u Mostaru i Sokolcu. 

Tokom većeg dijela dana u našoj zemlji zadržati će se uglavnom oblačno vrijeme. U Bosni kiša i lokalni pljuskovi dok je u istočnim i sjeveroistočnim područjima moguća i grmljavina. Vjetar slab, sa sjevera. Dnevni maksimum će dosegnuti 18 stupanj dok se na jugu prognozira maksimalna dnevna temperatura od 24 stupnja. 

Tokom sutrašnjeg dana, zadržati će se uzglavnom oblačno vrijeme u centralnoj i istočnoj Bosni dok će u ostatku države biti sunčanih intervala, uz manju naoblaku. U drugom dijelu dana porast oblačnosti. Moguća i slabija kiša na istoku Bosne. Jutro svježe, sa temperaturama od 6 do 12 stupnjeva dok se za dnevni maksimum prognozira temperatura do 21 stupnja, na jugu BiH do 25. 

Sredinom sedmice dolaziti će do smjene sunca i oblaka u jutarnjim satima. Tokom poslije podneva u srijedu, naoblaka može uvjetovati i lokalne pljuskove u Bosni. Maksimalna dnevna temperatura očekuje se od 20 do 27 stupnjeva. 

Pred kraj nedjelje tek će se ponegdje zadržati oblačno vrijeme. U četvrtak veče stiže naoblačenje, a što će u Hercegovini stvoriti povoljne uvjete za kišu. Najviša dnevna temperatura biti će u rasponu od 21 do 28 stupnjeva.


Tagovi

Promjenljivo vrijeme Pogoršanje vremena Sunce Kiša Padavine Naoblaka Vjetar Dnevni maksimum Izmjerene temperature Jutro Lokalni pljuskovi Sunčani intervali


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.