Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 01.11.2021. 16:00

Ove nedjelje i do 23°C, završavajte radove na otvorenom polju

Veće količine padavina izvjesne su na području Hercegovine i Krajine, zatim nešto manje u središnjoj Bosni dok će najmanje biti na sjeveru, u Posavini i Semberiji.

Foto: Bojan Kecman
  • 174
  • 30
  • 0

Prema najavama prognostičara, u toku ove sedmice preovladavati će promjenljivi vremenski uslovi, sa kišom i konstantnim strujanjem zraka iz pravca juga, povremeno jačeg intenziteta. 

Veće količine padavina izvjesne su na području Hercegovine i Krajine, zatim nešto manje u središnjoj Bosni dok će najmanje biti na sjeveru, u Posavini i Semberiji. Postepena stabilizacija vremena uslijediti će tek krajem nedjelje. 

Zbog strujanja toplijeg zraka, temperaturne vrijednosti će biti iznad prosjeka za jedanaesti mjesec. Minimalne jutarnje kretaće se u opsegu od 6 do 12°C u Bosni dok se za Hercegovinu prognozira do 15 stepeni. Sredinom nedjelje, jutra bivaju malo svježija, ali i dalje bez opasnosti od mraza. Dnevni maksimum neće prelaziti 15 u unutrašnjosti, a na jugu do 20°C. 

Dnevne vrijednosti će, poput jutarnjih, sredinom sedmice biti u blagom padu, a kako se budemo bližili kraju nedjelje, ponovo će se kretati od 15 do 20°C.

Prispjele padavine pozitivno će uticati na stanje vlage u zemljištu i dobro će doći ozimim usjevima koji su posijani u optimalnom roku. Povremeno može doći i do prekida radova na otvorenom polju. 

U toku prije podnevnih sati danas je bilo oblačnosti uglavnom u zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni, a u većem dijelu zemlje zadržalo se pretežno sunčano. Mjestimično po kotlinama zabilježena je i pojava magle. 

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, izmjerene prijepodnevne temperature kretale su se od 3°C na Bjelašnici pa do 18°C u Bihaću. U drugom dijelu dana uslijediti će postepeno naoblačenje koje će u noći na utorak usloviti kišu. Duvati će slab vjetar, iz pravca juga. Tokom večernjih sati mogući su povremeno jači udari juga, u zapadnoj i jugozapadnoj Bosni. Maksimalna dnevna temperatura danas je išla do 19°C. 

I u toku sutrašnjeg dana zadržati će se oblačne prilike, sa prolaznom kišom u jutarnjim satima. U poslije podnevnim satima oblačnost će se smanjiti. Strujanja zraka umjerena i dolaze iz južnog i jugozapadnog smjera. Povremeno će biti i intenzivnijih naleta vjetra. Jutro utorak prijatno, sa 11°C, na jugu BiH do 14°C. Dnevni maksimum će dosegnuti 20 stepeni. 

Sredinom sedmice možemo očekivati novo naoblačenje, koje će donijeti jače padavine i to pretežno na području Hercegovine i jugozapadne Bosne. U većini krajeva Bosne lokalno će biti slabije kiše. Vjetar je umjeren, južnog smjera. Dalje jačanje juga najavljuje se u noći na četvrtak. Najniža jutarnja temperatura u srijedu biće između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 13°C. Dnevni maksimum će se kretati između 14 i 20°C.

Kako se budemo bližili kraju sedmice vrijeme će se pogoršati, uz nablaku, kišu i pljuskove. Za četvrtak se prognozira jak jugo, sa olujnim udarima. Slabljenje vjetra tek u poslije podnevnim satima. Jutro će biti toplo, sa temperaturama od 11 do 16°C dok će dnevni maksimum dosegnuti 23°C.


Tagovi

Stabilizacija vremena Vjetar Jugo Padavine Olujni udari Jutarnje temperature Sunčano Oblačno


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]