Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 20.11.2017. 17:00

Osjetno hladnije, povoljno za ozimine

U narednom periodu prevladavat će povoljni uslovi za rast i razvoj ozimina, kao i pripremu kultura za mirovanje.

Foto: Pixabay/Tojav
  • 342
  • 20
  • 0

Bližimo se kraju novembra i sasvim je normalno i za usjeve poželjno hladnije vrijeme. Tako se do kraja tjedna očekuje promjenjivo vrijeme, uz povećanu naoblaku, povremenu kišu i snijeg u prvih par dana, nakon čega je izgledna djelimična stabilizacija. Do sredine sedmice jutra će biti osjetno hladnija, uz mogućnost pojave mraza, naročito u unutrašnjosti, najavljuje Federalni hidrometeorološki zavod.

U ponedjeljak i utorak će u većem dijelu dana također biti prohladno. Od srijede će maksimalne dnevne vrijednosti temperature porasti, slabiji mrazevi su mogući uglavnom na istoku zemlje, a slično vrijeme će se zadržati i u dane vikenda. Pri tome će jutra još uvijek biti dosta svježija u odnosu na ostatak dana, a maksimalne temperature kretat će se između 8 i 12 °C u unutrašnjosti, u Hercegovini i na sjeveru od 10 do 15 °C.

U narednom periodu prevladavat će povoljni uslovi za rast i razvoj ozimina, kao i pripremu kultura za mirovanje.

Oblačnost sa zapada će u utorak prelaziti preko Bosne i Hercegovine i uslovljavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Više oblačnosti u Bosni. Vjetar u Bosni većinom slab južnog i jugozapadnog smjera, u Krajini umjereno jako jugo. U Hercegovini slab vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2°C, na jugu zemlje od 2 do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 7 i 13°C.

U srijedu mala do umjerena naoblaka se prognozira za zapad, jugozapad Bosne i za Hercegovinu. U ostalim područjima sunčano. Vjetar u Bosni slab južnog smjera. U Hercegovini slab vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 3°C, u Krajini i na jugu zemlje do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 14°C.

Pretežno oblačno vrijeme u četvrtak je izgledno na zapadu i jugozapadu Bosne. U ostalim područjima Bosne i u Hercegovini umjerena naoblaka u drugom dijelu dana. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. U Hercegovini slab vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 4°C, u Krajini i na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15°C.

Foto: Pixabay/Tojav


Tagovi

Agro prognoza Radovi u polju Prognoza Mraz Snijeg Ozimine Mirovanje kultura


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.