Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 09.01.2023. 09:00

Osjetno hladnije ove sedmice - stižu kiša, snijeg i mraz

Poljoprivredne kulture će nastaviti biološko mirovanje u nešto primjerenijim toplotnim uslovim za drugu dekadu januara.

Foto: Depositphotos/peter77
  • 55
  • 6
  • 0

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Kiša se očekuje u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. U ostatku zemlje do kraja dana ili tokom noći. Na planinama se očekuje snijeg. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu i sjeverozapadu Bosne do 12, a najviša dnevna od 9 do 16 stepeni.

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, nakon stabilnog, suhog i neuobičajeno toplog, ponegdje rekordnog početka januara, pogoršanje vremena uz padavine koje je uslijedilo u nedelju kao posljedica ciklonalne aktivnosti zadržat će se do sredine sedmice pred nama.

Primjereniji uslovi za biljke

Kako navode iz Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, preovladavat će pretežno oblačno uz kišu, češću i obilniju u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne, na planinama će padati snijeg. U srijedu, 11. januara, se očekuje prestanak padavina uz djelimično razvedravanje.

Što se tiče temperaturnog režima, očekuje se da će i dalje biti toplije od prosjeka za ovo doba godine. Početkom sedmice jutarnja temperatura zraka će imati vrijednosti od 4°C do 10°C, na jugu i sjeverozapadu Bosne do 12°C, a najviša dnevna od 9°C do 16 °C.

Zumbul se "oteo kontroli" - procvjetao kao da je proljeće

Sredinom sedmice će biti hladnije uz vjerovatnoću za pojavu mraza u jutarnjim satima koji neće biti tako izražen, a od petka ponovo porast temperatura uz padavine kiše, na planinama susnježice i snijega. Poljoprivredne kulture će nastaviti biološko mirovanje u nešto primjerenijim toplotnim uslovim za drugu dekadu januara.

U narednim danima

Sutra se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u Hercegovini može pasti i malo kiše, a u Bosni kiša i susnježica. U planinskim područjima i sa slabim snijegom. Jutarnja temperatura od 0 do 5, na jugu do 10, a najviša dnevna od 2 do 8, na jugu do 12 stepeni.

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme, zadržat će se i u srijedu, uz postepeno razvedravanje tokom dana. U jutarnjim satima slab snijeg je moguć na istoku i jugoistoku Bosne. Tokom noći novo naoblačenje. Jutarnja temperatura od -3 do 3, na jugu do 6, a najviša dnevna od 2 do 8, na jugu do 12 stupnjeva.

U četvrtak, 12. januara, pretežno oblačno sa kišom, a u višim područjima i na planinama sa snijegom. Susnježica ili snijeg su mogući i u nizinama centralne i istočne Bosne. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu do 5, a najviša dnevna od 0 do 6, na jugu do 9 stupnjeva.


Tagovi

Agroprognoza Prognoza vremena Kiša Susnježica Snijeg


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas