Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 20.06.2022. 10:30

Oprez pri radovima na otvorenom, slijede vrućine, za vikend vrhunac

Uz povoljne uslove za radove na otvorenom, nastavit će se dozrijevanje ozimih ratarskih kultura

Foto: Depositphotos/Sandralise
  • 117
  • 14
  • 0

Prema aktuelnim prognostičkim kartama predstojeću sedmicu, a naročito njen početak će obilježiti stabilno vrijeme, u većini predjela, biti će sunčano uz temperaturu višu od 30 °C i prema kraju sedmice sve toplije. Vrhunac vrućine očekuje se u dane vikenda kada temperatura može dosezati 39°C.

Ipak, neće biti baš posve stabilno, ponegdje u sjeveroistočnim i centralnim područjima Bosne u utorak i srijedu (21. i 22. juna) će postojati uslovi za pojavu lokalnih pljuskova.

Visok UV indeks

Temperature zraka će biti iznad prosječnih vrijednosti za juni. Najniže jutarnje od 18 do 22°C, u Hercegovini od 19 do 24 °C, a najviše dnevne od 29°C do 34/39 °C.

Vrijeme pogoduje razvoju kukuruza (Foto: Depositphotos/deyanarobova)

Uz povoljne uslove za radove na otvorenom, nastavit će se dozrijevanje ozimih ratarskih kultura. Prognozirane vremenske prilike, također će pogodovati kukuruzu koji prolazi faze intenzivnog razvoja.

Kako će i UV indeks biti visok, radove na otvorenom trebalo bi obavljati samo tokom ranih jutarnjih i kasnih poslijepodnevnih sati.

U narednim danima

Sutra, 21. juna, u jutarnjim satima se očekuje prolazno naoblačenje koje će usloviti pljuskove sa grmljavinom uglavnom u sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 31°C, na jugu zemlje do 33°C.

Očekuje nas vrelo ljeto, grad i olujno nevrijeme

U srijedu, 22. juna, preovladavat će pretežno sunčano vrijeme. Lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom su mogući u poslijepodnevnim satima u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34°C.


Tagovi

Agro prognoza Sunčano Kiša Grmljavina Vrijeme za vikend Prognoza


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P