Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 03.06.2024. 10:30

Oprez! Očekuju se jače lokalne nepogode uz pojavu grada, a onda temperature do 30°C

Zbog obilnih padavina u kratkom periodu mogući su problemi sa oborinskim vodama.

Foto: Depositphotos/adam_r
  • 156
  • 44
  • 0

Obilnije padavine očekuju se danas na području cijele Bosne i Hercegovine. Kiša i pljuskovi sa grmljavinom će se tokom većeg dijela dana premještati od jugozapada ka sjeveru i sjeveroistoku. Očekuju se i jače lokalne nepogode (izraženije na zapadu i sjeveru) uz obilnije padavine u kratkom periodu kao i pojava grada i pojačanog vjetra ponegdje. Količine padavina će biti neujednačene i zavisit će od jačine pljuskova. Najviše padavina se očekuju na zapadu.

"Zbog obilnih padavina u kratkom periodu mogući su problemi sa oborinskim vodama i oticanjem vode u urbanim zonama kao i pojava bujičnih poplava na manjim vodotokovima na zapadu", upozorili su iz RHMZ-a. 

U drugom dijelu dana, prema prognozi FHMZ-a, očekuje se postepeni prestanak padavina i smanjenje oblačnosti.

Sedmični pregled

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, od utorka je izgledna postepena stabilizacija vremenskih prilika. Do petka, 7. juna, moguće su povremene slabije padavine, uglavnom pljuskovitog karaktera i nešto izraženije u dijelu centralne i istočne Bosne u srijedu, 5. juna. Na izmaku narednog vikenda, u nedjelju 9. juna, veća je vjerovatnoća za lokalne pljuskove slabijeg intenziteta u sjeveroistočnoj Bosni.

Temperaturni režim bit će u skladu sa kalendarom. Minimalne jutarnje vrijednosti od 12 do 16 °C, u Hercegovini i na sjeveru do 18 °C. Maksimalne dnevne temperature zraka početkom sedmice od 18 do 23 °C širom zemlje, potom iz dana u dan toplije i za naredni vikend sa vrijednostima od 25 do 30 °C, na krajnjem jugu, u Posavini i Semberiji, lokalno i par stepeni više.

Većim dijelom sedmice pred nama preovladavat će povoljnije prilike za radove na otvorenom. Povremene padavine, uz porast temperatura, pogodovaće intenzivnijim napadima biljnih bolesti i štetočina.

Prognoza po danima

U utorak, 4. juna, u sjevernim područjima Bosne jutro pretežno oblačno, uz postepeno razvedravanje. U ostatku zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući u centralnim i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Bosni zapadni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na jugu i sjeveru do 20, a dnevna od 20 do 26, na jugu do 28 °C.

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz postepeno smanjenje naoblake tokom dana, očekuje se u srijedu, 5. juna. Poslije podne u Bosni su mogući lokalni pljuskovi. Vjetar slab u Hercegovini i na jugozapadu Bosne zapadni i jugozapadni, a u ostalim područjima sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, a dnevna od 22 do 28, na jugu do 30 °C.

U četvrtak, 6. juna, sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne može biti magle. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, na jugu do 22, a dnevna od 24 do 30, na jugu do 33 °C.

Sunčano uz malu do umjerenu oblačnost očekuje se u petak, 7. juna. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 24, a dnevna od 26 do 32, na jugu do 34 °C.


Tagovi

Prognoza vremena Agroprognoza Upozorenje Meteoalarm FHMZ RHMZ Sedmična prognoza KIša Grad


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.