Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 30.03.2020. 12:15

Opasnost od mraza još nije prošla, tek od četvrtka toplije

Hladnija strujanja zraka, koja na područje BiH dolazi sa sjeveroistoka, donosi nestabilno i hladnije vrijeme, a vjetar sjevernog pravca dodatno će pojačati osjećaj hladnoće.

Foto: Pixabay/zhongwei2284
  • 119
  • 48
  • 0

Prema prognostičarima, u toku ove sedmice očekuje nas hladno vrijeme, sa povremenim slabim padavinama i povećanom naoblakom. Na jugu zemlje uglavnom je moguća kiša dok u unutrašnjosti može pasti i snijeg. Vjetar će biti uglavnom iz pravca sjevera. Tokom sedmice izvjesni su jutarnji mrazevi, umjerene jačine. Pri tom, minimalne temperature biti će od -6 do 0, u centralnoj Bosni do  4 °C.

Dnevni maksimum neće prelaziti 4 stupnja dok će na jugu biti nešto toplije, do 8 °C. Krajem sedmice, polako prolazi opasnost od mrazeva, jutarnje temperature biti će veće uz sunčanije i toplije vrijeme. Dnevni maksimum će dosezati i 10 stupanj, u Krajini, Posavini i Hercegovini i do 14 °C, prema Federalnom hidrometeorloškom zavodu. 

Mraz bi i dalje mogao oštetiti ranocvjetajuće usjeve pa je preporuka da se prate prognoze i savjeti poljoprivrednih stručnih službi, kako bi proizvođači mogli na vrijeme reagovati. 

Ponedjeljak je u zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni osvanuo pretežno oblačan dok je u ostalim djelovima zemlje bilo i povremenih sunčanih intervala. Jutarnje temperature kretale su se u rasponu od -5 na Bjelašnici pa do 13 stupnjeva u Mostaru. U toku prijepodneva stiglo je i intenzivnije naoblačenje sa zapada. U ovim djelovima BiH pašće i kiša dok će u ostatku zemlje biti padavina do kraja dana. U Hercegovini će biti umjereno oblačno. Strujanja zraka biti će slabijeg karaktera, iz sjevernog pravca. Predviđena maksimalna dnevna temperatura kretat će se oko 12 stupnjeva, na jugu države od 15 do 19°C.

Sutra će preovladavati iste vremenske prilike. Očekuju se i susnježica ili snijeg, na jugu BiH padat će kiša. Padavine će biti slabijeg intenziteta. Krajem dana smanjiti će se oblačnost u sjevernim područjima. Vjetar slab, iz sjevernog pravca. Jutarnje temperature uglavnom će biti u minusu dok će na jugu zemlje biti do 13 stupnjeva. 

Sredinom sedmice moguće su padavine u jutarnjim satima, na jugoistoku Hercegovine i istoku Bosne. U većini područja biti će i oblačnih i sunčanih perioda. Više naoblake očekuje se u prije podnevnim satima, u centralnoj i istočnoj Bosni. Duvat će umjeren vjetar iz sjverenog pravca. U Hercegovini se očekuje bura, koja će oslabiti krajem dana. Jutarnje temperature biti će prilično niske, od -6 do 0, na jugu nešto toplije, do 4 stupnja. Maksimalna dnevna do 12 °C na jugu BiH. 

Razvedravanje nam slijedi tek krajem sedmice, u četvrtak, sa sunčanim vremenom, uz povremenu oblačnost. Po kotlinama i u riječnim tokovima može se pojaviti magla ili niska oblačnost. Strujanja zraka biti će slabija, iz istočnog pravca. Jutarnje temperature će i dalje biti u minusu, od -6 do -1, a najviša dnevna se očekuje oko 12, na jugu države do 14 stupnjava.


Tagovi

Povećana naoblaka Mraz Ranocvjetajući usjevi Jutarnje temperature Dnevni maksimum Sunčani intervali Susnježica Snijeg Magla Razvedravanje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]