Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 25.05.2020. 10:45

Od sutra nas očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom

Trend nestabilnog vremena se nastavlja i u danima pred nama. Ovakve vremenske prilike pogodovaće razvoju biljnih bolesti. U dane narednog vikenda stižu i više temperature.

Foto: Julijana El Omari
  • 107
  • 9
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, poslije promjenljivog, kišovitog vikenda, zadržaće se i tokom ove nedjelje nestabilno vrijeme. I dalje nas očekuju povremene padavine, umjerene jačine. Skoro u čitavoj Hercegovini biti će stabilno sa malim izgledima za kišu, u odnosu na ostatak zemlje. 

Krajem sedmice imati ćemo i par sunčanih dana, da bi tokom predstojećeg vikenda usljedilo prolazno kratkotrajno pogoršanje vremena. Moguća je pojačana oblačnost i slabija kiša. Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, neće biti značajnijih promjena temperatura. Prvih par dana jutra će i dalje biti svježija. U unutrašnjosti BiH jutarnje temperature će se kretati od 4 do 7°C dok će na jugu države biti toplije, do 12 stupnjeva. 

Od sredine sedmice nastupiti će postepeno otopljenje. Jutarnje temperature dosezati će 10 °C u većem dijelu BiH dok će u dolini Neretve i u Posavini biti toplije, do 14 °C. Dnevni maksimum će se kretati u intervalu od 16 do 20 °C, u Hercegovini toplije, do 24 stupnja. Za dane vikenda i toplije. 

Nakon prognoziranih padavina, zemljišna vlaga će se poboljšati. Može doći i do povremenih prekida radova na otvorenom polju, a što će biti više izraženo u Bosni. Takođe, ovakvi vremenski uslovi pogodovaće razvoju biljnih bolesti. 

Tokom sutrašnjeg dana očekuje nas sunčano vrijeme. U Bosni će se ovakve prilike zadržati samo tokom prije podneva dok se u drugom dijelu dana očekuje naoblaka i lokalni pljuskovi širom Bosne. Mjestimično je moguća i pojava grmljavine. U Hercegovini će biti uglavnom sunčano, sa malom naoblakom. U poslije podnevnim satima lokalni pljuskovi izgledni su na sjeveru Hercegovine. Vjetar će biti slabiji u Bosni, iz pravca sjevera dok će u Hercegovini duvati umjerena bura. Jutro svježije, sa temperaturama u rasponu od 4 do 9°C, na jugu do 13 stupnjeva. Dnevni maksimum se prognozira u intrevalu od 16 do 22°C,  na jugu BiH do 25°C.

Danas će se sunčano vrijeme zadržati tokom prije podneva dok će u drugom dijelu dana biti pretežno oblačno i tada su najavljene i lokalne padavine u Bosni. Moguća je i pojava slabe grmljavine. U Hercegovini će se zadržati sunčano vrijeme, uz moguću malu naoblaku. Tokom poslije podneva mogući su pljuskovi i na sjeveru Hercegovine. Strujanje zraka u Bosni će biti slabije, iz pravca sjevera dok će se u Hercegovini zadržati umjerena bura. Jutro svježije, sa temperaturama od 4 do 9°C, na jugu zemlje toplije, do 13 stupnjeva. Dnevni maksimum će dostići 22°C, na jugu do 25°C.

Sutra će u Bosni preovladavati oblačno sa kišom i pljuskovima. Jači intenzitet padavina najavljuje se u sjevernim i sjeveroistočnim krajevima. U Hercegovini će biti umjereno oblačno. Vjetar umjeren u Bosni, sa sjevera dok će u Hercegovini duvati bura. Jutarnja temperatura do 10 stupnjeva, na jugu BiH toplije, do 14 stupnjeva. Dnevni maksimum očekuje se u rasponu od 13 do 18°C, na jugu države do 22 stupnja

I sredinom sedmice prognozira se uglavnom oblačno vrijeme sa padavinama i mogućom slabom grmljavinom u Bosni dok će u Hercegovini biti sunčano sa pojavom slabe naoblake. Vjetar će biti slab u Bosni, iz pravca sjeverozapada, a u Hercegovini će duvati umjerena  bura. Jutro svježije, sa temperaturom do 9 stupnjeva dok se za dnevni maksimum prognoziraju temperature od 15 do 20°C, na jugu BiH do 24°C.


Tagovi

Oblačno vrijeme Kiša Kišovit vikend Postepeno otopljenje Lokalni pljuskovi Zemljišna vlaga Biljne bolesti Vjetar Slaba grmljavina Dnevni maksimum Jutarnje temperature


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P