Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 13.02.2023. 10:30

Od srijede promjena vremena, šta nas očekuje ove sedmice?

Snježni pokrivač intenzivnije će se topiti od sredine sedmice, što će popraviti vodni bilans i uz prosušivanje tla u narednom periodu, stvoriti povoljnije uslove za proljetnu predsjetvenu pripremu

Foto: Depositphotos/Selman2
  • 192
  • 37
  • 0

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, ove sedmice su u cijeloj Bosni i Hercegovini izgledne stabilne vremenske prilike, bez padavina, s mjestimično maglovitim jutrima i dužim sunčanim intervalima tokom dana.

Temperaturni režim će se promijeniti. Na samom početku minimalne jutarnje vrijednosti kretat će se između -7 i -3 u centralnoj i istočnoj Bosni, na sjeveru zemlje i u Hercegovini od -1 do 4 °C. Maksimalne dnevne od 2 do 5 u unutrašnjosti, na jugu od 7 do 10 °C.

Više sunca od srijede

Iz Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, navode kako će od srijede, 15. febrara, postepeno biti toplije, kako danju, tako i u jutarnjim satima. S izuzetkom centralnih i planinskih područja gdje su još uvijek mogući jutarnji mrazevi, umjerenog intenziteta do -4 °C, za dane narednog vikenda u većem dijelu zemlje izgledne su pozitivne minimalne jutarnje temperature zraka.

Na sjeveru i jugozapadu Bosne s vrijednostima od 2 do 4, u Hercegovini od 4 do 7 °C. Uz više sunčanog vremena, maksimalne dnevne temperature će do kraja sedmice porasti i dostizat će između 8 i 12 u Bosni, u Hercegovini od 11 do 15°C, mjestimično i koji stepen  iznad.

Snježni pokrivač intenzivnije će se topiti od sredine sedmice, što će popraviti vodni bilans i uz prosušivanje tla u narednom periodu, stvoriti povoljnije uslove za proljetnu predsjetvenu pripremu i planirane radove na otvorenom i u plastenicima.

U narednim danima

Sutra se očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima, koja ponegdje može biti i dugotrajna. Jutarnja temperatura zraka većinom između -6 i 0, na jugu do 4, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 10, na jugu do 13 stepeni.

U srijedu, u većem dijelu zemlje pretežno sunčano. U Bosni prije podne, po kotlinama i uz riječne tokove, magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu do 6, a dnevna od 5 do 11, na jugu zemlje do 16 stepeni.

Sunčano će biti i u četvrtak. Veći dio prijepodneva po kotlinama Bosne i uz riječne tokove magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu do 5, a dnevna od 6 do 13, na jugu zemlje do 15 stepeni.


Tagovi

Agroprognoza Prognoza vremena Temperature Snijeg


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97