Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 17.08.2020. 14:40

Od srijede nešto niže temperature koje će pogodovati zrenju usjeva

Sutra je moguća pojava jače naoblake, a preovladavati će i uslovi za padavine, nešto intenzivnije na zapadu naše zemlje. Najavljivana kiša samo će na kratko osvježiti jer će već u četvrtak doći do porasta temperatura.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 93
  • 14
  • 0

Kako najavljuju prognostičari, u toku ove nedjelje očekuje se uglavnom sunčano i toplo vrijeme. Od sutra moguća je pojava jače naoblake, a preovladavati će i uslovi za padavine, nešto intenzivnije na zapadu naše zemlje. Najavljivana kiša samo će na kratko osvježiti jer će već u četvrtak biti toplije, ali i stabilnije vrijeme. 

Jutra će biti prijatna, sa temperaturama u rasponu od 16°C do 21°C dok će dnevni makismum dostizati i 36 stupanj, a sredinom nedjelje prognoziraju se i nešto niže temperature. Ovakvi klimatski uslovi pogodovaće zrenju voćarskih, povrtlarskih, vinogradarskih i ratarskih vrsta. 

Tokom prije podnevnih sati u našoj zemlji preovladavale su uglavnom sunčane vremenske prilike. Samo je jutros po kotlinama u Bosni bilo pojave mjestimične magle. Prijepodnevne temperature kretale su se u intervalu od 14°C na Bjelašnici pa do 30 stupnjeva u Mostaru.  

U drugom dijelu dana, širom Bosne pojačana oblačnost će u večernjim satima usloviti pljuskove i grmljavinu, koji će lokalno biti intenzivniji. U Hercegovini zadržava se sunčano vrijeme, jedino se u toku poslije podneva mogu očekivati pljuskovi na sjeveru. Duvati će slab vjetar, iz sjevernog pravca. Biće izvjesna i pojava grmljavinskih oblaka, koja će usloviti jače udare vjetra. Za dnevni maksimum najavljuje se 33°C dok će na jugu BiH biti toplije, do 35°C.

Sutra će u našoj zemlji biti pretežno oblačno i nestabilno vrijeme, sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Ujutru se može pojaviti kratkotrajna magla po kotlinama i riječnim tokovima u Bosni. Strujanje zraka biti će umjereno, iz zapadnog pravca dok će u Hercegovini duvati iz jugozapadnog smjera. Jutarnje temperature kretati će se do prijatnih 18°C dok će maksimalna dnevna biti u intervalu između 25 i 30°C.

Sredinom sedmice u BiH najavljuje se pretežno nestabilno vrijeme, praćeno lokalnim padavinama i grmljavinom. Strujanje zraka biti će slabo, iz sjevernog pravca. Jutro će biti prijatno, sa temperaturom do 17 stupnjeva, na jugu BiH i do 20°C. Dnevni maksimum za srijedu prognozira se da bude do 27°C, na jugu do 30°C.

Krajem nedjelje u Bosni će preovladavati sunčane prilike, uz manju oblačnost. Tokom četvrtka prije podne i dalje će biti evidentna pojava magle i niske naoblake po kotlinama i riječnim tokovima. U Hercegovini se zadržava sunčano vrijeme. Jutarnje temperature kretati će se između 11 i 16°C dok će dnevni maksimum dosegnuti 30 stupanj, na jugu države i do 32°C.


Tagovi

Toplo vrijeme Sunčano vrijeme Jutarnje temperature Vjetar Lokalni pljuskovi Pojava magle Grmljiavina Pojačana oblačnost Nestabilno vrijeme


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.