Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Meteoalarm
  • 14.06.2023. 13:30

Od ponoći intenzivne padavine - moguće poplave

Kritično bi moglo biti u pet regija. Očekuju se obilnije i dugotrajne padavine u širem području od juga ka sjeveroistoku.

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 185
  • 12
  • 0

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog intenzivnih padavina koje se očekuju u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne i u Hercegovini. Upozorenje se odnosi na period od 15. juna od ponoći do 16. juna do 11 sati.

"Akumulirana količina padavina koja se očekuje za dva dan je 30 do 50 litara kiše, što može uvjetovati pojavu bojica. Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće", napomenuli su iz FHMZ-a.

Najviše padavina u Hercegovini

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS, najveća količina padavina očekuje se u Hercegovini, nakon toga u Sarajevsko-romanijskoj regiji, gornjem Podrinju, široj regiji Doboja i do Semberije. Najmanje padavina očekuje se na sjeverozapadu.

Za Hercegovinu je prognozirano da će pasti od 80 do 120 litara po metru kvadratnom, lokalno i do 150, u Sarajevsko-romanijskoj regiji i Gornjem Podrinju od 50 do 90 litara, a na sjeveroistoku, odnosno na prostoru šire regije Doboja do Semberije 20 do 40 litara po metru kvadratnom.

Za razliku od obilnih padavina u prethodnom periodu, koje su bile pljuskovitog karaktera i nisu bile ravnomjerno raspoređene, u narednom periodu se očekuju obilnije i dugotrajne padavine u široj regiji od juga ka sjeveroistoku.

Padavine i danas

Danas je na snazi žuti meteoalarm zbog najavljenih pljuskova s grmljavinom na području Banjaluke, Foče i Trebinja, a zbog grmljavine za livanjsku, mostarsku i sarajevsku regiju. Pljuskovi s grmljavinom očekuju se od 12 sati do ponoći.

Upozorenje na grmljavinu odnosi se na period od 12 do 18 sati, kada su moguće manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Poseban oprez potreban je u izloženim područjima, poput planina, šuma i otvorenih terena.


Tagovi

Kiša Meteoalarm Padavine Obilna kiša Upozorenje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.