Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 31.10.2022. 11:00

Novembarske kiše dobro će doći usjevima, no bit će i mraza

U Posavini, Krajini i na jugozapadu, očekuje se više padavina u odnosu na istočne dijelove BiH

Foto: Depositphotos/WitoldKorczewski
  • 132
  • 27
  • 0

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, narednih sedam dana u Bosni i Hercegovini će, pod uticajem anticiklone, preovladavati stabilne vremenske prilike, bez padavina, uz svježija jutra, mjestimično praćena dugotrajnom maglom i porastom temperatura zraka danju.

Prolazno pogoršanje, uz povećanu naoblaku i kišu, postepeno će se od četvrtka širiti sa sjeverozapada prema istoku zemlje i kulminiraće u petak, 4. novembra, navode iz Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda

Bolji uvjeti za nicanje

U Posavini, Krajini i na jugozapadu, očekuje se više padavina u odnosu na istočne dijelove Bosne i Hercegovine. Na izmaku naredne sedmice ponovo je izgledno stabilnije vrijeme.

Minimalne jutarnje temperature kretat će se od šest do 10 °C u unutrašnjosti zemlje, na jugu do 14 °C. U dane vikenda, nakon prolaska pogoršanja, postoji vjerovatnoća za kratkotrajne, slabije jutarnje mrazeve pri tlu, pretežno na visoravnima istočne, centralne i jugozapadne Bosne. Maksimalne dnevne temperature između 14 i 17 u Bosni, na jugu do 20, mjestimično i koji stepen iznad ove vrijednosti.

Planirani radovi na otvorenom mogu se provoditi bez poteškoća. Prognozirane padavine i visoke temperature, trebale bi obezbjediti bolje uvjete za nicanje i početne faze razvoja ozimina, posijanih u optimalnim jesenjim rokovima.

Trodnevna prognoza

Prvog novembarskog dana, u Bosni i Hercegovini preovladavat će sunčano vrijeme. Dio prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni lokalno će biti magle. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 8°C, na jugu zemlje do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26°C.

U srijedu, 2. novembra, u Bosni i Hercegovini povećanje oblačnosti sa zapada će usloviti umjereno do preteženo oblačno vrijeme. Vjetar slab, prije podne jugozapadnog smjera, a u drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu zemlje do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22°C, na jugu zemlje do 24°C.

U četvrtak, 3. novembra, u Bosni i Hercegovini oblačnije prije podne. Sunčanije u drugom dijelu dana. Novo naoblačenje se očekuje tokom noći na petak. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8°C, na jugu do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu do 22°C.


Tagovi

Prognoza Kiša Novembar Mraz Agroprognoza FHMZ


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.