Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 03.11.2020. 15:45

Normalna vlažnost zraka pogoduje nicanju i razvoju ozimih usjeva

Poljoprivredni radovi na otvorenom polju ove sedmice mogu se sprovoditi bez zastoja.

Foto: Renata Prusina
  • 78
  • 174
  • 0

Kako najavljuju prognostičari, tokom ove nedjelje naša zemlja biće pod uticajem anticiklone, ali zadržati će se uglavnom stabilno vrijeme, bez padavina. Jutra će biti svježija, sa maglom koja će se ponegdje zadržati i duže dok će preko dana doći do porasta temperatura. Krajem sedmice, tačnije u četvrtak može doći do kratkotrajnog pogoršanja vremena, praćenog slabom kišom. 

Jutarnje temperature idu i do 11°C dok će na jugu biti i toplije, do 14. U Bosni će dnevni  maksimum dosegnuti 16 stupnjeva, a u Hercegovini  do 22°C. Sredinom nedjelje izvjestan je manji pad temperatura, a za vikend nas očekuju i kratkotrajni, slabiji mrazevi, uglavnom pri zemlji. 

Poljoprivredni radovi na otvorenom polju sprovoditi će se bez zastoja. Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, vrijednosti SPI indeksa ukazuju na normalnu vlažnost širom BiH, što će zajedno sa odgovarajućim temperaturama, olakšati nicanje i početne stadije razvoja ozimih usjeva, zasijanih u optimalnim jesenjim rokovima

Tokom današnjeg dana u cijeloj Bosni i Hercegovini zadržalo se uglavnom oblačno vrijeme. Izmjerene dnevne temperature kretale su se u intervalu od 10°C na Bjelašnici pa do 22°C u Zenici. 

I sredina nedjelje biće obilježena oblačnim vremenom. U poslije podnevnim satima u srijedu i tokom večeri, mjestimično može pasti i slaba kiša. Duvati će slab vjetar iz pravca sjevera. Jutro svježe sa temperaturama oko 5 stupnjeva, na jugu i do 14°C. Dnevni maksimum kretati će se u rasponu od 14 do 19°C, na jugu BiH i do 22 stupnja.  

Kako se budemo bližili kraju nedjelje, širom zemlje preovladavati će oblačne prilike. Strujanje zraka u četvrtak će biti umjereno, iz sjeverozapadnog smjera. Vrijednosti temperatura zadržati će se u istim okvirima kao i prethodnih dana. 


Tagovi

Uticaj anticiklone Oblačno vrijeme Jutarnje temperature Oblačno vrijeme Slaba kiša Poljoprivredni radovi Jesenji rokovi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.