Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 12.10.2020. 15:00

Nestabilno vrijeme usporava predsjetvenu pripremu, ali pogoduje radovima na otvorenom

Kako se bude bližio vikend, očekuje nas stabilnije vrijeme. Biće uglavnom oblačno, sa vrlo malo ili čak i bez lokalnih padavina, što će usporiti i otežati predsjetvenu pripremu tla.

Foto: Gordana Nastić
  • 101
  • 195
  • 0

Prema prognostičarima, zadržava se nestabilno vrijeme sve do idućeg vikenda, uz više oblačnosti i padavina. Kiša će u prvoj polovini sedmice biti jača na istoku BiH, a od srijede se intenzivnije padavine i dodatno pogoršanje najavljuju i u južnim i jugozapadnim dijelovima zemlje. Na planinama je izvjestan i snijeg. 

Temperature će biti u skladu sa aktuelnim godišnjim dobom, sa mogućim slabijim mrazevima u Bosni. Od srijede, poslije vedrih noći ujutru će biti hladnije, a zatim će uslijediti blago otopljenje. Minimalne temperture biće oko -3 pa do par stupnjeva iznad nule, na jugu države toplije, do 8°C. Dnevni maksimum postepeno će rasti u drugom dijelu nedjelje i kretati se u intervalu od 12 do 17 °C u Bosni dok će u Hercegovini dostizati 20 stupnjeva. Na krajnjem jugu Bosne i Hercegovine izvjesno je da bude i malo toplije. 

Kako se bude bližio vikend, očekuju nas stabilniji vremenski izgledi. Biće uglavnom oblačno, sa vrlo malo ili čak i bez lokalnih padavina. Nestabilno vrijeme usporiti će i otežati predsjetvenu pripremu tla. Drugi dio sedmice pogodovati će aktuelnim poslovima na otvorenom polju. 

U toku današnjeg prije podneva u cijeloj zemlji bilo je oblačno sa kišom. Izmjerene temperature kretale su se od 4°C na Bjelašnici pa do 17°C u Neumu. 

Kako prognozira Federalni hidrometeorološki zavod, tokom čitavog dana zadržati će se isti trend. Mjestimično su moguće i jače padavine dok će u drugom dijelu dana na planinama pasti snijeg. Duvati će slab vjetar, iz pravca sjevera. Dnevni maksimum ide do 12 stupnjeva, na jugu BiH i do 18°C.

Sutra će veći dio dana biti oblačan. Ujutru se očekuje prestanak padavina u Hercegovini dok će u Bosni kiša padati uglavnom tokom prije podneva. U drugom dijelu dana, moguća je slabija kiša u sjevernim područjima. Na planinama snijeg. Tokom poslije podneva očekuje nas postepeno razvedravanje. Međutim, do kraja dana stiže novo naoblačenje u Hercegovini, iz pravca juga i u jugozapadnoj Bosni. Strujanje zraka biti će u umjereno. Do kraja dana, moguć jači vjetar iz smjera juga. Jutro hladnije, sa svega tri stupnja dok će na jugu BiH biti toplije, do 10°C. Maksimalna dnevna neće prelaziti 11, na jugu 15°C.

I sredinom sedmice prognoziraju se iste vremenske prilike, u većem dijelu države. U srijedu će u drugoj polovini dana, lokalni pljuskovi zahvatiti i Hercegovinu i jugozapadnu Bosnu dok će u ostatku zemlje pasti prolazna kiša, u noći na četvrtak. Duvati će slab vjetar, sa juga. Ujutru se najavljuje temperatura od 1 do 5°C, na jugu toplije, do 10 stupnjeva. Dnevni maksimum dosegnuti će 18 stupnjeva.

I krajem nedjelje zadržava se isto vrijeme, s tim što se obilnije padavine predviđaju za Hercegovinu. Strujanje zraka biti će umjereno, iz pravca juga. U četvrtak ujutru temperature idu do 10°C, na jugu i do 14 stupnjeva dok će maksimalna dnevna ići do 19°C.


Tagovi

Nestabilno vrijeme Slab mraz Lokalne padavine Slab vjetar Snijeg Kiša Pljuskovi Dnevni maksimum Jutarnje temperature


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]