Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 08.01.2024. 10:30

Nema zime dok Božić ne mine, godit će ozimim žitima

Uz formirani snježni pokrivač, ozima žita će nesmetano prolaziti stadij zimskog mirovanja.

Foto: Depositphotos/siv2203
  • 218
  • 26
  • 0

Zbog snježnih padavina širom Bosne i Hercegovine, izuzev juga i jugozapada zemlje, na snazi je žuti meteoalarm. Očekuje se visina novog sniježnog pokrivača između 5 i 10, u višom područjima 15 centimetara, te se moguće manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, pogoršanje vremenskih prilika koje je kulminiralo u dane vikenda, postepeno će odmicati na istok Evrope i do sredine naredne sedmice, sa povećanom naoblakom, izgledne su povremene, slabije snježne padavine, pretežno u Bosni.

Krajem vikenda izlazimo iz minusa

Uz temperature zraka koje će biti u skladu sa kalendarom, ne suviše visok snježni pokrivač zadržavaće se na tlu i u nižim predjelima. Na planinama centralne Bosne, na sjeveru Hercegovine i u dijelu Krajine očekuju se više vrijednosti u odnosu na ostatak zemlje.

U najhladnijem periodu od početka zime, minimalne jutarnje temperature kretat će se od -8 do -3 u Bosni, u Hercegovini do 3 °C, ove vrijednosti mjestimično će biti i niže za par stepeni, osobito na visoravnima centralne, istočne i zapadne Bosne. Danju će također biti hladno, uz mogućnost cjelodnevnih negativnih temperatura u Bosni, u Hercegovini sa maksimalnim vrijednostima između 4 i 7 °C.

U drugom dijelu sedmice izgledne su stabilnije vremenske prilike, sa blagim porastom dnevnih temperatura koje će na izmaku vikenda, u gotovo cijeloj Bosni i Hercegovini biti pozitivne i kretaće se između 1 i 5 °C. Jutra i dalje vrlo hladna, sa pojavom jačeg mraza nakon vedrijih noći.

Uz formirani snježni pokrivač, ozima žita će nesmetano prolaziti stadij zimskog mirovanja.

Prognoza po danima

Hercegovinu će i sutra, 9. januara grijati sunce, dok će u Bosni biti pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabim snijegom sa slabim do umjerenim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom, a u Hercegovini umjerena bura. Jutarnja temperatura zraka od -8 do -2, na jugu do 4, a dnevna od -4 do 2, na jugu od 4 do 10 °C.

U srijedu, 10. januara, osim u Hercegovini, pretežno sunčano vrijeme se očekuje i na jugozapadu Bosne. U ostatku zemlje umjereno do pretežno oblačno, uz djelimično razvedravanje tokom dana. Na krajnjem sjeverozapadu Bosne je povemeno moguće provijavanje slabog snijega. Vjetar slab, uglavnom, sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od -10 do -4, na jugu do 2, a dnevna od -4 do 2, na jugu do 8 °C.

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme bit će u četvrtak, 11. januara. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove može biti magle. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od -8 do -2, na jugu do 2, a dnevna od -2 do 4, na jugu do 10 °C.

U petak, 12. januara u Bosni pretežno oblačno, a u Hercegovini i dalje sunčano vrijeme. U nizinama Bosne povremeno je moguća slaba kiša ili susnježica, a u višim područjima slab snijeg. U Hercegovini i zapadnim područjima Bosne umjerena do pojačana bura, a u ostatku zemlje slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -6 do 0, na jugu do 3, a dnevna od -4 do 2, na jugu do 10 °C.


Tagovi

Agroprognoza Snijeg Padavine Zima Sedmična prognoza Vrijeme Januar


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]