Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 29.04.2024. 12:00

Nema opasnosti od mraza, evo čemu morate posvetiti pažnju

U prvom dijelu sedmice preovladavat će povoljnije prilike za radove na otvorenom.

Foto: Ranka Vojnović
  • 2.020
  • 187
  • 0

 Do sredine sedmice pred nama, preovladavat će stabilne i sunčane vremenske prilike, bez kiše i sa temperaturama u skladu sa kalendarom. Od srijede, 1. maja, raste mogućnost za lokalne pljuskove, u početku izraženije u Krajini, na jugozapadu Bosne i jugu Hercegovine, potom do kraja sedmice povremene padavine, ne tako jakog intenziteta, svakodnevno su moguće širom zemlje. Pri tome su petak i subota, 3. i 4. maj, prema aktuelnim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, djelimično stabilniji.

Smjene sunčanih i kišnih perioda

Sa porastom jutarnjih temperatura, opasnosti od pojave mraza nema. Minimalne vrijednosti kretat će se od 8 do 12 u unutrašnjosti zemlje, na jugu do 15 °C. Od sredine sedmice, malo svježija jutra. Maksimalne dnevne temperature u rasponu 20 do 24 u većem dijelu Bosne, u Hercegovini i Posavini do 28, lokalno i koji stepen iznad ove vrijednosti.

Sa danima vikenda povremeno uz blagi pad temperatura, pretežno zbog mogućih pljuskova.

Usjevi ozimog ječma u opasnosti od fuzarioze i žitne pijavice - ovako ih zaštitite

U prvom dijelu sedmice preovladavat će povoljnije prilike za radove na otvorenom. Smjene sunčanih i kišnih perioda, pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina, čemu bi ratari i voćari trebali posvetiti pažnju. Preporučljivo je pratiti izvještaje prognostičkih službi, te pravovremeno reagovati po pitanju zaštite kultura.

Prognoza po danima

Posljednji aprilski dan bit će sunčan uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren u Bosni istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 23 do 29 °C.

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme ovest će nas u peti mjesec. U srijedu, 1. maja, sunačnije će biti u jutarnjim satima, a poslije podne u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, a tokom noći širom zemlje kiša i lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne istočni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 18 do 24, na jugu do 26 °C.

U četvrtak, 2. maja, pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 17 do 23 °C.

Slično će biti u petak, 3. maja, kada se očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Vjetar slab zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 13 do 19 °C.


Tagovi

Agroprognoza Sedmična prognoza Prognoza vremena Kiša Pljuskovi Vjetar


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #Selo
Mali dječak učesnik u prikupljanju sijena hrane za domaće životinje za nadolazeći zimski period.