Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 28.08.2017. 15:00

Nastavlja se dugotrajna, katastrofalna suša

Ovakvi toplotni uvjeti će usloviti prisilno dozrijevanje plodova, raniji završetak berbe i žetve jarih poljoprivrednih kultura.

Foto: Pixabay/WikimediaImages
  • 325
  • 19
  • 0

Ovo ljeto i njegove previsoke temperature, bez imalo padavina, složit ćete se, predugo traje. Ni idućih dana neće biti ništa drugačije.

Prema prognozama Federalno hidrometeorološkog zavoda, u predstojećem sedmodnevnom periodu zadržat će se stabilno i sunčano vrijeme. Nešto više oblačnosti moguće je početkom sedmice, kada bi u jugozapadnim dijelovima zemlje moglo pasti malo kiše.

U nastavku sedmice se ne očekuju padavine čime će se nastaviti period dugotrajne, sada već u mnogim predjelima katastrofalne suše. Jutarnje temperature će se kretati od 14 do 19°C, na jugu do 24°C, a najviše dnevne od 32 do 36°C, na jugu do 39°C. Ovakvi toplotni uvjeti će usloviti prisilno dozrijevanje plodova, raniji završetak berbe i žetve jarih poljoprivrednih kultura.

U utorak će u Bosni u jutarnjim satima biti pretežno oblačno vrijeme. Postepeno razvedravanje tokom dana. Više oblačnosti prije podne zadržat će se u centralnim i istočnim područjima. Na istoku Bosne ujutro je moguća slaba kiša. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16°C, na jugu od 17 do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29°C, na jugu zemlje do 32°C.

U Bosni i Hercegovini će u srijedu biti pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 9 i 13°C, na jugu od 15 do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31°C, na jugu zemlje do 33°C.

Pretežno sunčano vrijeme u cijeloj državi očekujte i u četvrtak. Vjetar slab promijenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 10 i 14°C, na jugu od 17 do 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 29 i 34°C.

Foto: Pixabay/WikimediaImages


Tagovi

Agro prognoza Radovi u polju Berba jarih kultura Suša


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.