Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 01.12.2023. 09:00

Narandžasti alarm: Jaki olujni udari vjetra i visoka temperatura - do kada će trajati?

Ne ostavljajte predmete koji bi mogli uslijed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, ne parkirajte svoja vozila u blizini velikih stabala, izbjegavajte boravak na otvorenom periodu. Šta nas čeka narednih dana?

Foto: Depositphotos/lemanieh
  • 122
  • 8
  • 0

S obzirom na to da je Federalni hidrometeorološki zavod izdao "narandžasto upozorenje" za jake i olujne udare vjetra južnog smjera brzine od 50 do 80 km/h, koji su najavljeni od sinoć do subote, 2. decembra u večernjim satima na području cijele Bosne i Hercegovine, Kantonalna uprava civilne zaštite izdala je upozorenje za sva pravna i fizička lica da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od jakog i olujnog vjetra. 

Ne ostavljajte opasne predmete na otvorenim prostorima

Cilj je izbjeći velike materijalne štete, kao i moguće povrede i ljudske žrtve.

"Posebno apelujemo na pravna lica koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogle pasti s krovova objekata, građevinskih skela i sl., i time ugroziti sigurnost prolaznika", naglašavaju.  

Apeluju i na sugrađane da na svojim balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli uslijed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala, te da izbjegavaju izlete i boravak u prirodi u periodu trajanja "narandžastog upozorenja".

Posebno apeluju na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi iste bile spremne kao snage prvog odgovora, da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguju na moguće jake i olujne udare vjetra na području svojih općina.

Čim primijetuite ili saznate za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, sve podatke o istoj dostaviti Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite na broj telefona 121, koji radi neprekidno 24 sata svaki dan.

Srednjoročna prognoza

Srednjoročna prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda prognozira da će prvog i drugog decembra Bosna i Hercegovina biti pod uticajem toplih i vlagom bogatih zračnih masa sa jugozapada, koje će usloviti natprosječno toplo, ali nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. 

Više padavina očekuje se na jugu, jugozapadu i zapadu, a najmanje na sjeveroistoku zemlje. Vrijeme će karakterisati umjeren do jak vjetar južnog smjera. 

U nedjelju (03.12.) i dalje će preovladavati oblačno, ali i znatno hladnije vrijeme tako da je na višim nadmorskim visinama moguća susnježica i snijeg. Od ponedjeljka izgledna je blaga stabilizacija vremenskih prilika. Preovladavaće umjereno oblačno s jutarnjim mrazom u Bosni.

Minimalne temperature zraka u petak i subotu varirat će od 10°C do 15°C, a najviše dnevne između od 14°C i 20°C. Od ponedjeljka jutarnje biće u rasponu od -5°C do 0°C u Bosni, na jugu zemlje do 4°C.

U periodu od 07.12. očekuje se jače naoblačenje sa snijegom u višim područjima u Bosni i kišom u Hercegovini. Nestabilno vrijeme zadržaće se do kraja prognoznog perioda.

Jutarnje temperature kretat će se između -2°C i 4°C. Maksimalne očekivane temperature varirat će između 4°C i 10°C, u Hercegovini do 12°C.


Tagovi

Olujni vjetar Udari vjetra Narandžasto upozorenje Agro prognoza Decembar Jutarnji mraz Snijeg Susnježica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.