Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 05.04.2021. 15:00

Nakon vedrih noći, mraz nanosi oštećenja ranocvjetajućem voću

Sa zahlađenjem, moguća je pojava mraza u gotovo cijeloj zemlji, koji će nakon prestanka padavina i razvedravanja, u četvrtak u Bosni biti jačeg intenziteta.

Foto: Bojan Kecman
  • 152
  • 173
  • 0

 Kako prognostičari najavljuju, poslije kišovitog i svježijeg vikenda, možemo očekivati djelimičnu stabilizaciju vremena. Konkretnija promjena stiže već od utorka, kada su prognozirane intenzivnije padavine i zahlađenje. U Bosni i planinskim predjelima Hercegovine, sa snijegom. Kako se budemo bližili danima vikenda, postepno će otopliti. 

I temperature će se djelimično promijeniti. Sa zahlađenjem, moguća je pojava mraza u gotovo cijeloj zemlji, koji će nakon prestanka padavina i razvedravanja, u četvrtak u centralnoj, istočnoj i jugozapadnoj Bosni biti jačeg intenziteta. Minimalne vrijednosti bilježiće se u Bosni, od -5°C pa do nule dok će u Hercegovini biti toplije, sa pet stepeni u plusu.  

Nakon vedrijih noći u unutrašnjosti temperature idu od -8 do -3°C. Na planinama i niže od -10 °C. Dnevni maksimum početkom sedmice iznad 10, narednog vikenda iznad 15°C u Bosni, a u Hercegovini i do 17 °C. Najhladnije će biti sredinom nedjelje. 

Ovakve nestabilne vremenske prilike u značajnoj mjeri ometaće radove na otvorenom polju. Mraz može uzrokovati oštećenja, naročito na ranocvjetajućem voću pa je iz tog razloga potrebno provoditi mjere zaštite, gdje god je to moguće. Najavljene padavine popraviće stanje zemljišne vlage i pogodovati posijanim usjevima.

U toku današnjeg prije podneva u BiH preovladavalo je sunčano vrijeme. Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, izmjerene temperature kretale su se u intervalu od -8°C na Bjelašnici pa do 13°C u Mostaru. I do kraja dana zadržaće se iste prilike. Duvati će i slab vjetar, iz pravca juga. Današnji dnevni maksimum doseže čak do 17°C. 

Već u toku sutrašnjeg dana slijedi jače naoblačenje, sa sjevera koje cijeloj zemlji donosi snijeg ili susnježicu, mada u nizinama može padati i kiša. Do kraja dana, padavine će zahvatiti čitavu Bosnu i Hercegovinu. Strujanje zraka u Bosni umjereno, a u Hercegovini najavljuje se jugo veći dio dana. Temperature u utorak biće u opsegu od nule do 6°C u Bosni. U Hercegovini, maksimalna dnevna ide do 14°C.

Sredinom sedmice preovladavati će uglavnom oblačnost. U srijedu tokom prije podneva, u cijeloj BiH izvjestan je snijeg, a na krajnjem jugu kiša. U drugom dijelu dana slijedi postepno razvedravanje i smanjenje naoblake u večernjim satima. Vjetar umjeren, sa sjevera. Jutro hladno, sa temperaturom u minusu, oko -5°C, na jugu do 6°C. Maksimalna dnevna neće prelaziti 6°C, na jugu Bosne i Hercegovine do 12°C.

Pred kraj nedjelje biće sunčano, uz umjerenu naoblaku. Strujanja zraka umjerena, iz pravca sjevera. U četvrtak ujutru temperature u minusu, od -8 do -3°C, a dnevni maksimum neće preći 13°C.


Tagovi

Djelimična stabilizacija Zahlađenje Pojava mraza Ranocvjetajuće voće Sunčano vrijeme Snijeg Kiša Susnježica Oblačnost Dnevni maksimum Razvedravanje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]