Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 16.11.2020. 15:30

Nakon perioda toplijeg vremena, očekuju nas jači prvi mrazevi

S obzirom da su nakon relativno dužeg razdoblja toplijeg vremena, izvjesni prvi jači mrazevi, preporučuje se da se sprovode mjere zaštite od niskih temperatura. 

Foto: Depositphotos/OlegDoroshenko
  • 111
  • 11
  • 0

Početak ove sedmice donijeće sa sobom i promjenu vremena, sa pojačanom naoblakom i izvjesnim padavinama. Niže temperature, u noći ponedjeljka na utorak, usloviće prelazak kiše u susniježicu i snijeg u Bosni. Nakon što pogoršanje vremenskih prilika prođe, u periodu od utorka do četvrtka, izgledan je pad temperatura, praćen pojavom jutarnjih mrazeva u Bosni, a koji će nakon vedrih noći, lokalno biti i većeg intenziteta. 

Tokom dana će biti toplije, uz povremene sunčane intervale. Ipak vremenske prilike biće u skladu sa aktuelnim godišnjim dobom. U Hercegovini neće biti snijega, sa nešto višim temperaturama u odnosu na ostatak države. Prognostičari najavljuju jače pogoršanje od petka, uz kišu i snijeg, ali i dodatno zahlađenje tako da će u dane vikenda postojati uslovi i za dugotrajnije mrazeve. 

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, do kraja nedjelje jutra će biti hladna, sa temperaturom od oko -5°C na visoravnima, u središnjoj i istočnoj Bosni dok će u Hercegovini biti nešto toplije, oko 3°C. Dnevni maksimum dosegnuti će 5°C, na jugu zemlje do osam stupnjeva. Ponegdje je moguće da se negativne temperature zadrže tokom čitavog dana, pogotovo u centralnim područjima. 

U periodu pred nama uslovi će biti pogodni za razvoj ozimih strnina, a što će obezbjediti odgovarajuću pripremu usjeva i postepeni ulazak u fazu zimskog mirovanja. S obzirom da su nakon relativno dužeg razdoblja toplijeg vremena, izvjesni prvi jači mrazevi, preporučuje se da se sprovedu mjere zaštite od niskih temperatura. 

Tokom većeg dijela dana danas zadržalo se umjereno oblačno vrijeme dok je u Hercegovini bilo pretežno vedro. Izmjerene dnevne temperature kretale su se u opsegu od 2°C na Bjelašnici pa do 20 u Banja Luci. 

Oblačno i kišovito vrijeme očekuje nas u toku sutrašnjeg dana, a u višim planinskim predjelima moguć je slab i kratkotrajan snijeg. U prije podnevnim satima padavine će prestati u Krajini, a u poslije podnevnim i u Posavini. Do večeri je najavljen prestanak padavina u čitavoj zemlji. Duvati će slab vjetar, iz pravca juga. Jutro u utorak biće svježe, sa temperaturama od 3 do 8 stupnjeva. Maksimalna dnevna očekuje se da bude do 11 C°, na jugu BiH do 14 stupnjeva. 

Sredinom sedmice najavljuje se sunčano vrijeme, za Hercegovinu i zapad Bosne. U ostatku zemlje zadržati će se magla i niska naoblaka, uz mjestimično razvedravanje u poslije podnevnim satima u srijedu. Temeparture se neće bitnije mijenjati u odnosu na prethodni dan, s tim što će dnevni maksimum u Hercegovini ići do 19°C.

Isti trend očekuje nas i u četvrtak, s tim što će se jutarnje temperature kretati oko nule, a dnevna će dostići 12 stupnjeva dok je toplije vrijeme prognozirano za jug zemlje do 18°C.


Tagovi

Pojačana naoblaka Snijeg Susniježica Magla Kiša Slab vjetar Mraz Zahađenje Postepeno razvedravanje Jutarnje temperature


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.