Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 14.12.2020. 15:00

Najavljena rosulja neće bitnije uticati na radove na otvorenom

Ponegdje su moguće i slabe padavine, uglavnom u obliku rosulje, ali to neće bitnije uticati na obavljanje aktuelnih radova na otvorenom polju.

Foto: Bojan Kecman
  • 84
  • 119
  • 0

Kako prognostičati najavljuju, nakon proteklog vikenda koji je bio hladan i maglovit, u ovoj nedjelji očekuje nas pretežno stabilno vrijeme. Jutra će biti hladnija, sa maglom u središnjoj Bosni, bez padavina dok će u Hercegovini preovladavati sunačne prilike u većem dijelu dana. U istočnoj Bosni i na visoravnima, poslije vedrih noći mogući su mrazevi, slabijeg intenziteta.

Jutarnje temperature kretaće se u intervalu od -2 do 3°C dok će na jugu biti toplije, do 6 stupnjeva. Tokom dana biće toplije, s tim da dnevni maksimum u Bosni neće prelaziti 9°C, a u Hercegovini 12°C. Na područjima sa dugotrajnom maglom, neće biti otopljenja.

Ponegdje su moguće i slabe padavine, uglavnom u obliku rosulje, ali to neće bitnije uticati na obavljanje aktuelnih radova na otvorenom polju. Zemljišna vlaga je odgovarajuća, osim na jugu zemlje gdje se bilježe nešto veće vrijednosti. Ozimi usjevi koji su zasijani u optimalnim rokovima, u dobrom su stanju i predstojeće faze razvoja trebalo bi da proteknu u adekvatnim uslovima.

Tokom današnjeg dana sunčano vrijeme preovladavalo je u jugozapadnoj Bosni i u Hercegovini dok se u ostatku naše zemlje zadržalo oblačno vrijeme. Izmjerene dnevne temperature kretale su se u opsegu od -6°C na Bjelašnici pa do 15°C u Neumu.

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, tokom sutrašnjeg dana najavljene su dugotrajna magla i niska naoblaka uz riječne tokove i po kotlinama Bosne. U ostalim krajevima sunčane prilike. Duvati će i slab vjetar, promjenljivog pravca. Jutro će biti svježe, sa maksimalnih 2°C dok će u najtoplijem dijelu dana biti 10 stupnjeva, a na jugu BiH do 14°C. U krajevima gdje će se magla zadržati, temperatura neće prelaziti 4 °C.

I sredinom sedmice zadržaće se uglavnom oblačno vrijeme. Magla je prognozirana u Bosni, po kotlinama i riječnim tokovima. Jutro u srijedu biće svježe, sa najviše 4°C dok će najviša dnevna iznosti 11, na jugu BiH 13°C.

I krajem sedmice očekuje nas slično vrijeme. Magla i niska naoblaka zadržaće se i u četvrtak po kotlinama Bosne, a u ostatku zemlje najavljuju se sunčane prilike. Temprerature se neće mijenjati u odnosu na prethodni dan.


Tagovi

Stabilno vrijeme Slabe padavine Slab vjetar Zemljišna vlaga Magla Niska naoblaka Oblačno vrijeme Sunčane prilike Svježe jutro


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.