Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 05.06.2023. 11:00

Na izmaku sedmice stabilizacija vremena, temperature iznad prosjeka

Za veći dio BiH danas je na snazi žuti meteoalarm, zbog grmljavine i pljuskova.

Foto: Bojan Kecman
  • 356
  • 60
  • 0

Oblaci su i dalje iznad naše zemlje. U Bosni se danas očekuju jači pljuskovi praćeni grmljavinom, a u Hercegovini slabije padavine uglavnom prije podne. Vjetar slab većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se uglavnom između 19 i 25°C.

Za veći dio BiH, za danas, 5. juna, na snazi je žuti meteoalarm, zbog grmljavine i pljuskova. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom i posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće.

Regija

Vremenski period

Pojava

Bihać

12:00 - 18:00

Grmljavina

Livno

12:00 - 18:00

Grmljavina

Sarajevo

13:00 - 19:00

Grmljavina 

Tuzla

13:00 - 20:00

Grmljavina 

Banja Luka

12:00 - 23:59

Pljuskovi sa grmljavinom

Foča

12:00 - 23:59

Pljuskovi sa grmljavinom

Prijedor

12:00 - 23:59

Pljuskovi sa grmljavinom

Višegrad

12:00 - 23:59

Pljuskovi sa grmljavinom

Izgledna stabilizacija

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, do sredine sedmice zadržaće se nestabilne, mjestimično tmurne vremenske prilike, uz povećanu oblačnost, kišu i lokalne pljuskove povremeno praćene i grmljavinskim nevremenom, izraženije u poslijepodnevnim satima.

Veće količine padavina izgledne su u Bosni i planinskom zaleđu Hercegovine. Na jugu zemlje očekuje se sunčanije vrijeme. Tek na izmaku sedmice, prema aktuelnim sinoptičkim kartama, izgledna je dodatna stabilizacija u većem dijelu Bosne i Hercegovine.

Temperaturni režim djelimično će se promijeniti i u narednom periodu biće malo toplije od uobičajenog prosjeka za ovaj dio godine. Minimalne jutarnje vrijednosti od 9 do 14 °C, u nižim, kotlinskim predjelima Bosne i na sjeveru Hercegovine, od 11 do 16 °C, u ostatku Hercegovine od 14 do 19 °C. Maksimalne dnevne temperature zraka u Bosni od 20 do 25, na jugu zemlje do 28 °C.

Nestabilno vrijeme i dalje će sporadično otežavati provođenje radova na otvorenom, usporavati vegetacione procese i uslovljavati intenzivnije napade biljnih bolesti i štetočina.

Prognoza po danima

U utorak pretežno oblačno vrijeme. U Bosni se očekuju jači lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, a u Hercegovini lokalno slabije padavine. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna između 20 i 24°C, na jugu zemlje do 27°C.

U srijedu, u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i dalje nestabilno vrijeme. Širom zemlje su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, većinom od sredine dana prema večernjim satima. Vjetar slab, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugo. Jutarnja temperatura većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna između 21 i 26°C, na jugu zemlje do 28°C.

U četvrtak, umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Najviše sunčanog vremena na jugu zemlje. Od sredine dana prema večernjim satima širom zemlje sa lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom. Vjetar slab, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugo. Najniža jutarnja temperatura između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 18°C, a najviša dnevna uglavnom između 21 i 26°C, na jugu zemlje do 29°C.

U petak, u Bosni i Hercegovini će preovladavati umjerena naoblaka, ali i dalje nestabilno vrijeme. U drugoj polovini dana sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Većina padavina se očekuje u Bosni. Vjetar slab većinom jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 17°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 28°C.


Tagovi

Padavine Kiša Agroprognoza Prognoza vremena FHMZ


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]