Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 27.06.2024. 10:30

Mogući jaka kiša i grad - šta nas sve čeka narednih dana?

Očekuje nas nestabilno i promjenljivo vrijeme uz čestu smjenu sunčanih i oblačnih perioda sa kišom i pljuskovima praćenih grmljavinom, mjestimično i gradom, prognozira RHMZ. Za desetak dana temperature će ići i do 40°, pokazuje srednjoročna prognoza FHMZ-a

Foto: Shutterstock/Olga Maksimava
  • 235
  • 12
  • 0

Visoke temperature vazduha iz prošle sedmice povoljno su uticale na aktivnost insekata, ističe se u sedmičnom agrobiltenu RHMZ-a. 

Insekti napadaju 

U usjevima soje uočeno je prisustvo grinja, ali i drugih štetočina koje mogu da ugroze proizvodnju, kao što su larve sovice gama i stričkovog šarenjaka. Usljed jačeg napada pomenutih štetočina, može doći do golobrsta, upozoravaju.  

Takođe, preispituje se prisustvo zelene (povrtne) stjenice koja siše sokove iz svih nadzemnih dijelova preferirajući ishranu na mahunama, usljed čega mogu nastati značajne štete. U usjevima kukuruza registrirano je pristutvo položenih jaja kukuruznog plamenca. 

U pogledu voćarskih kultura u zasadima šljiva je u većini regiona otpočelo piljenje larvi druge generacije šljivinog smotavca. 

U usjevima i zasadima voća, naročito na jabukama, kruškama, šljivama, višnjama, vinovoj lozi, lubenicama se registruje prisustvo štetnih grinja: običnog paučinara, crvenog voćnog pauka i rđastih grinja. 

U svim regionima gajenja vinove loze registrovano je prisustvo larvi cikade koja je prenosilac fitoplazme koja prouzrokuje veoma destruktivno oboljenje - zlatasto žutilo vinove loze. 

Mjestimično jaka kiša i grad 

Prema prognozi RHMZ-a, tokom ostatka sedmice doći će do pada temperature, ali će vrijeme i dalje ostati toplo. Maksimalna se kretati u intervalu od 25 do 32°C. U dane vikenda stabilnije sa temperaturom do 35°C. 

Očekuje nas nestabilno i promjenljivo vrijeme uz čestu smjenu sunčanih i oblačnih perioda sa kišom i pljuskovima praćenih grmljavinom. Mjestimično su moguće nepogode praćene jakom kišom i gradom

Vremenske prilike u većem dijelu sedmice odgovaraće za izvođenje predviđenih poljoprivrednih radova na otvorenom, izuzev kratkih prekida usljed obilnijih lokalnih nepogoda na pojedinim lokalitetima, zaključak je sedmičnog agrobiltena.  

Za 10 dana temperature i do 40°C?

Do kraja mjeseca u Bosni i Hercegovini očekuje se stabilnije vrijeme. Na krajnjem sjeveroistoku, u petak mogući su povremeni i kratkotrajni pljuskovi. Za vikend stabilno, uz duže sunčane periode i natprosječno visoke vrijednosti temperatura zraka, pokazuje srednjoročna prognoza FHMZ-a. 

Nadalje, prognoziraju kako od utorka 02. do četvrtka, 04. jula postoje izgledi za slabije i povremene pljuskovite padavine, posebno u centralnim, sjevernim, sjeveroistočnim i istočnim predjelima zemlje. Od 04. jula do kraja prognoznog perioda očekuje se stabilno, sunčano i toplo vrijeme.

Do 06. jula, u Bosni minimalne jutarnje temperature kretaće se od 15 do 20, u Hercegovini od 17 do 22 °C, danju u Bosni i Hercegovini od 30 do 35 °C.

Više vrijednosti temperatura zraka očekuje se od 07. jula sa minimalnim od 19 do 24°C u Bosni, u Hercegovini od 21 do 26 °C i maksimalnim širom zemlje od 33 do 38 °C, a na krajnjem jugu i do 40 °C.


Tagovi

Agro prognoza Prognoza vremena Grmljavina Grad Pljusak Insekti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.