Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 18.07.2022. 10:25

Moguće temperature i iznad 40°C - ugrožene sve jarine

Toplotni val i nedostatak padavina u narednom periodu ugroziće mahunarke, soju i kukuruz koji prolazi faze metličenja i svilanja

Foto: Ranka Vojnović
  • 308
  • 42
  • 0

Nakon kratkotrajnog, mjestimičnog osvježenja za vikend, nešto jače izraženog na sjeveru zemlje, tokom cijele naredne sedmice preovladavaće stabilno i sunčano vrijeme, bez izgleda za padavine, uz natprosječne temperature koje će, iz dana u dan, postepeno rasti.

Kako navode u prognozi Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, na samom početku minimalne jutarnje vrijednosti kretaće se od 14 do 20, u Hercegovini do 24, maksimalne dnevne od 27 do 33, a na sjeveru zemlje i u južnim područjima do 36°C. 

Sa dodatnim porastom temperatura zraka, od sredine sedmice te izraženije u dane narednog vikenda, u unutrašnjosti će maksimalne vrijednosti gotovo posvuda dostizati od 32 do 36°C. U dolini Neretve, na krajnjem jugu zemlje, zatim na sjeveru, u Posavini, Semberiji i dijelu sjeveroistočne Bosne, moguće su maksimalne dnevne temperature i iznad 40°C.

Ugrožene sve jare kulture 

Toplotni val i nedostatak padavina u narednom periodu ugroziće sve jare kulture, mahunarke, potom soju i kukuruz koji prolazi faze metličenja i svilanja, odnosno oplodnje klipa. 

Od ozimina, pšenica u zapadnoj Bosni, na visinama između 750 i 900 metara prolazi faze od voštane do pune zriobe u povoljnim uslovima i kvalitet zrna trebao bi biti zadovoljavajući. Prilikom provođenja radova na otvorenom, neophodno je biti oprezniji zbog velikih vrućina i visokih vrijednosti UV indeksa.

Iduća tri dana 

Za utorak prognoziraju sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 13 do 19, na jugu do 24, a najviša dnevna od 27 do 33, na jugu do 36 stupnjeva.

Sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost očekujemo u srijedu. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 25, a danju od 28 do 34, na jugu do 38 stupnjeva.

Slično će biti i u četvratak - sunčano uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura od 17 do 24, na jugu do 26, a najviša dnevna od 30 do 36, na jugu do 39 stupnjeva.


Tagovi

Agro prognoza Prognoza Temperatura Iznad 40 Jare kulture Suša


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...