Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upozorenje
  • 22.09.2023. 10:30

Moguće bujične poplave na slivovima sedam bh. rijeka

Tokom predstojećeg vikenda širom Balkana očekuju se obilnije padavine. Izdato upozorenje za određene regije u BiH.

Foto: Depositphotos/moonlight
  • 138
  • 22
  • 0

Agencija za vodno područje rijeke Save saopćila je da se očekuje porast na cijelom vodnom području ove rijeke, te upozorila na mogućnost bujičnih poplava na slivovima Une, Sane, Gline, Korane, Bosne, Usore i Tinje.

Vanredno hidrološko stanje

Prognoza vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područja u Unsko-sanskom kantonu, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo za period od 23. do 25. septembra.

"S obzirom na to da su vodostaji trenutno u većim vodotocima niski, da je vegetacija još prisutna te da je tlo nezasićeno, očekuje se njihov umjeren rast. Ono što se prognozira pri ovakvim uvjetima su bujice, odnosno aktiviranje bujičnih vodotoka na navedenim slivovima", saopćeno je iz Agencije.

Hidrološka prognoza za FBiH od 23. do 25. septembra (Izvor: Agencija za vodno područje rijeke Save)

Nadležnim institucijama je upućen poziv da prate situaciju na terenu, postupaju s ovlaštenjima te da se primjene mjere zaštite ljudi i materijalnih dobara. Službe civilne zaštite trebaju upozoriti stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju zaštitne vodne objekte, da je opasno prilaziti obalama te da ih pravovremeno obavijestiti o mjerama samozaštite.

Obilnije padavine

Kako smo već pisali, padavine se predviđaju za prva dva dana jeseni, a potom će uslijediti stabilizacija. I poznati bh. meteorolog, Nedim Sladić, najavio je promjene vremena u narednih nekoliko dana.

Zbog izraženijeg utjecaja sistema niskog pritiska u Đenovi i tzv. upper forcing koja povlači mlazni tok prema jugu Mediterana, tokom predstojećeg vikenda širom Balkana očekuju se obilnije padavine.

"Obilje vlage se povlači na prednjem boku visinske termobaričke doline sa Mediterana i ispušta iznad jugoistočne Evrope u jugozapadnoj visinskoj struji. Obilnije padavine očekuju se u Krajini, zapadnim, jugozapadnim i jugoistočnim područjima Bosne, te u Hercegovini", naveo je Sladić.


Tagovi

Bujične poplave Upozorenje Agencija za vodno područje rijeke Save Rast vodostaja Obilne padavine Nedim Sladić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.