Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 11.12.2017. 16:00

Moguća fizička oštećenja kultura zbog jakog vjetra

U većem dijelu naredne sedmice očekuje se nestabilno vrijeme praćeno padavinama. Pri tome, prvih par dana će biti vjetrovito uz jake, na momente i olujne udare juga.

Foto: Pixabay/malubeng
  • 224
  • 18
  • 0

Proteklih nas je dana prekrio snježni prekrivač koji će se narednih dana otopiti uslijed viših temperatura i kiše koja će padati u većini zemlje.

Prema prognostičkim kartama, u većem dijelu naredne sedmice očekuje se nestabilno vrijeme praćeno padavinama. Pri tome, prvih par dana će biti vjetrovito uz jake, na momente i olujne udare juga. Veće količine padavina izgledne su u Hercegovini, na jugozapadu i u Krajini. U ostatku zemlje prevladavat će umjereno do pretežno oblačno vrijeme, najavljuje Federalni hidrometeorološki zavod.

Temperaturni režim će se izmijeniti. Nema veće opasnosti od pojave mraza, a maksimalne dnevne temperature dostizat će između 10 i 14 °C u unutrašnjosti, na jugu do 19 °C, što će dovesti do topljenja formiranog snježnog pokrivača. Od srijede 13. 12. vjetar će oslabiti i sredinom sedmice će prevladavati nešto stabilnije vremenske prilike, potom se u dane narednog vikenda prognozira novo, jače pogoršanje uz kišu u nižim i snijeg u višim predjelima, kao i postepeni pad temperatura.

U narednom prognoznom periodu biće otežani uslovi za eventualne radove na otvorenom, a moguća su i fizička oštećenja kultura usljed jakog vjetra.

Kiša, susnježica i snijeg

U utorak pretežno oblačno u Hercegovini, jugozapadu i zapadu Bosne, gdje će povremeno lokalno padati slaba kiša. U drugoj polovini dana naoblačenje u Krajini. U većem dijelu Bosne mala do umjerena naoblaka. U noći na srijedu jače naoblačenje sa zapada će usloviti nove padavine u cijeloj zemlji. Vjetar umjeren i jak južnog smjera. Izgledni su i olujni udari juga jačine 50 do 70 km/h. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 13 i 19°C.

U Bosni i Hercegovini u srijedu pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini kiša. U Bosni u nizinama sa kišom ili susnježicom, prolazno i sa snijegom. Na planinama će padati snijeg. Prognozira se između 10 i 30 litara padavina po metru kvadratnom. U Hercegovini i jugozapadu Bosne lokalno i do 50 litara. Prestanak padavina od poslijepodnevnih sati prema kraju dana, prvo u Krajini i postepeno prema istoku zemlje. Vjetar slab, sa prolaskom padavina mijenja smjer na sjever. Već od večernjih sati vjetar ponovo mijenja smjer na jugo. Temperatura zraka prije podne većinom između 2°C u Krajini do 10°C na istoku zemlje. Na jugu zemlje temperatura zraka od 10 do 15°C. U drugom dijelu dana temperatura zraka u opadanju.

Pretežno oblačno vrijeme

U četvrtak prognozira se pretežno oblačno vrijeme, lokalno sa slabom kratkotrajnom kišom. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 2°C, na jugu zemlje od 3 do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 6 i 12°C.

Pretežno oblačno vrijeme sa jačom kišom prognozira se u Hercegovini, jugozapadu i zapadu Bosne, centralnim područjima i u Krajini. Krakotrajno malo kiše može pasti u sjevernim i istočnim područjima. Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 8 i 14°C.

Foto: Pixabay/malubeng


Tagovi

Prognoza Agro prognoza Kiša Jugo Olujni udari juga


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.