Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 24.09.2018. 16:30

Moguć mraz, a padavine neće bitnije popraviti stanje vlage što će otežati predsjetvene pripreme

Mada su prognozirane padavine, količine koje se očekuju neće bitnije popraviti stanje vlage, što će otežati predsjetvenu pripremu zemljišta. Većim dijelom sedmice koja slijedi, prevladavat će povoljne vremenske prilike za rad na otvorenom.

Foto: Pixabay/Ansku 
  • 357
  • 20
  • 0

Prema prognostičkim kartama, početkom ove sedmice izgledno je pogoršanje vremenskih prilika, uz padavine i osjetnije zahlađenje. Prognozirane količine padavina nisu velike i kretat će se u rasponu od 5 do 10 mm. 

Od srijede 26.09. prevladavat će stabilnije vrijeme, sa povećanom naoblakom i nižim temperaturama. U danima vikenda ponovo su moguće povremene slabije padavine. Minimalne jutarnje temperature kretat će se u rasponu od 3 do 6 °C u unutrašnjosti, na jugu 8 do 10 °C, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. 

Nakon vedrijih noći, moguća je pojava jutarnjeg mraza u centralnim dijelovima zemlje i na visoravnima. Maksimalne dnevne vrijednosti dostizat će od 10 do 16 °C, sredinom sedmice bit će toplije tokom dana, uz maksimalne temperature od 20 do 23 °C. 

Mada su prognozirane padavine, količine koje se očekuju neće bitnije popraviti stanje vlage, što će otežati predsjetvenu pripremu zemljišta. Većim dijelom sedmice koja slijedi, prevladavat će povoljne vremenske prilike za rad na otvorenom. 

U utorak u Hercegovini sunčano. U Bosni sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni će biti magle i niske naoblake. Sutra vjetrovito. Vjetar većinom umjerene jačine sjevernog smjera. Jak vjetar se prognozira za Hercegovinu, zapad i jugozapad Bosne. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 6°C, na jugu zemlje od 6 do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 10 i 16°C, na jugu zemlje od 16 do 21°C.

U čitavoj zemlji u srijedu pretežno sunčano vrijeme. Vjetar u Bosni umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -1 i 4°C, na jugu zemlje od 5 do 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 11 i 17°C, na jugu zemlje od 17 do 22°C.

U četvrtak u BiH pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 0 i 4°C, na jugu zemlje od 4 do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 13 i 19°C, na jugu zemlje od 20 do 24°C.

U petak svugdje pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 2 i 6°C, na jugu zemlje od 7 do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 15 i 21°C, jugu zemlje od 22 do 26°C.


Tagovi

Agro prognoza Prognoza Mraz Padavine Zahlađenje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.