Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 06.02.2023. 10:30

Minusi do vikenda, a potom slijedi rast temperature

Visina sniježnog pokrivača lagano će opadati prema kraju sedmice, što će popraviti vrijednosti sadržaja vode u tlu.

Foto: Depositphotos/Nuketa
  • 97
  • 24
  • 0

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini uglavnom sunčano. U centralnim i istočnim područjima Bosne je moguće povremeno provijavanje slabog snijega. 

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u sedmici pred nama izgledne su stabilne vremenske prilike, sa vrlo malom vjerovatnoćom za slabije sniježne padavine u prvih par dana, pretežno u planinskom dijelu centralne Bosne.

Minus do vikenda

Period do 9. februara će ujedno biti i najhladniji od početka zimske sezone, izraženije u jutarnjim satima. Minimalne temperature zraka kretaće se od -8 do -3 u unutrašnjosti, na jugu do 2 °C. Na planinama i visoravnima istočne, centralne i jugozapadne Bosne ove vrijednosti bit će u rasponu od -14 do -9 °C. Mada će danju biti toplije, u većem dijelu zemlje, sa izuzetkom Posavine, doline Neretve i krajnjeg juga, moguće su cjelodnevne negativne temperature.

Ovaj hladni talas postepeno će slabiti, ne toliko u jutarnjim satima, više sa odmicanjem dana i maksimalne dnevne temperature će sa narednim vikendom imati pozitivne vrijednosti u cijeloj zemlji, u rasponu od 2 do 5 u Bosni, u Hercegovini između 7 i 10 °C.

Visina sniježnog pokrivača lagano će opadati prema kraju sedmice, što će popraviti vrijednosti sadržaja vode u tlu. Uz prognozirane vremenske prilike, prezimljavanje poljoprivrednih kultura odvijaće se nesmetano.

Prognoza do petka

U utorak i srijedu, 7. i 8. februara, u Hercegovini i na jugozapadu Bosne se očekuje pretežno vedro. U ostatku zemlje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Sutra se u poslijepodnevnim satima očekuje djelimično razvedravanje, dok će se u srijedu zadržati oblačno uz povremeno provijavanje snijega. Vjetar u Bosni slab sjeverni i sjevereoistočni, a u Hercegovini slaba do umjerena bura. Jutarnja temperatura od -11 do -4, na jugu do 2, a dnevna od -4 do 2, na jugu zemlje do 6 °C.

U četvrtak, 09. februara, pretežno sunčano. Jutarnja temperatura od -13 do -5, na jugu do 0, a dnevna od -4 do 3, na jugu zemlje do 7 °C. Posljednji radni dan ove sedmice, u petak 10. februara očekuje se sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od -11 do -4, na jugu do 0, a dnevna od 0 do 5, na jugu zemlje do 10 °C.


Tagovi

Prognoza vremena Zima Minusi Snijeg Vlažnost tla FHMZ


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.