Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 18.03.2019. 16:00

Mart i zima ako zubom ne ugrizu, repom ošinu

Početkom sedmice uz porast oblačnosti izgledne su padavine u obliku kiše, susnježice a u višim područjima snijega slabijeg intenziteta. Kulminacija pogoršanja uslijediti će u utorak 19. marta.

Foto: Pixabay/Myriams-Fotos
  • 756
  • 118
  • 0

Mjesec mart zovu još i lažak jer je prevrtljiv, a narodna izreka za njega još kaže i Čuvaj se martovsko sunca više od poskoka. Puno je narodnih mudrosti vezano uz ovaj mjesec koji nam u svojoj drugoj polovici, tik pred kalendarski prvi dan proljeća donosi promjenu vremena i mogući snijeg. 

Prema prognozama, u narednom periodu očekuje se promjenjivo i svježije vrijeme. Početkom sedmice uz porast oblačnosti izgledne su padavine u obliku kiše, susnježice a u višim područjima snijega slabijeg intenziteta. Kulminacija pogoršanja uslijediti će u utorak 19. marta. 

Nakon toga, očekuje se postepeno razvedravanje i porast temperature zraka, pri čemu su, nakon vedrijih noći, mogući slabi prizemni mrazevi u četvrtak i petak. U dane vikenda prognoziraju se maksimalne dnevne temperature zraka u rasponu od 12 do 17°C, moguće i koji stepen iznad, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. Prevladavat će povoljni uslovi za predsjetvene radove. 

U utorak u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom u nizinama. U višim područjima će padati snijeg. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 5°C, na jugu zemlje od 6 do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu zemlje od 12 do 16°C.

U Bosni u srijedu veći dio dana oblačno. Dio prijepodneva u nizinama slaba kiša, a u višim područjima snijeg. Smanjenje oblačnosti tokom noći na četvrtak. U Hercegovini prije podne oblačno. Sredinom dana u Hercegovini razvedravanje. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 4°C, na jugu zemlje od 5 do 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 6 i 11°C, na jugu zemlje od 14 do 19°C.

U četvrtak u Hercegovini sunčano. U Bosni mala do umjerena naoblaka. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -1 i 3°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje od 16 do 20°C.

U Bosni i Hercegovini u petak sunčano. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 0 i 3°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 12 i 17°C, na jugu zemlje od 17 do 21°C.


Tagovi

Agro prognoza Snijeg Mraz Mart


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.