Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 13.05.2024. 10:30

Kiše neće faliti ove sedmice, ali: "Kad maj moči, ječam ima oči"

Meteorolozi najavljuju pljuskove, a da vas ne bi iznenadili pratite mrave - ako iznose jaja i unesenu hranu iz mravinjaka, bit će prolom oblaka.

Foto: Danijela Plavšić
  • 133
  • 46
  • 0

Samo onom ko ne sije, smeta kiša u maju, jer još su naši preci vjerovali da majske kiše, donose žita i grožđa više. Ostalo je zapisano i ako je početkom maj vedar, tad je pri koncu kišovit, pa neka onda majske kiše padaju što više. A, ove sedmice je neće faliti. No, smjenjivat će se sa sunčanim razdobljima pa treba biti na oprezu i zaštititi isjeve na vrijeme. 

Meteorolozi najavljuju pljuskove, a da vas ne bi iznenadili pratite mrave - ako iznose jaja i unesenu hranu iz mravinjaka, bit će prolom oblaka.

Obilnije padavine u srijedu

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, većim dijelom sedmice pred nama će preovladavati promjenljive i nestabilne vremenske prilike, sa svakodnevnim smjenama vedrijih i kišnih perioda. Do petka, 17. maja, posvuda su moguće povremene padavine, pretežno pljuskovitog karaktera, nešto obilnije u srijedu. Sa danima vikenda slijedi djelimična stabilizacija vremena.

Prvih nekoliko dana minimalne jutarnje temperature kretat će se od 6 do 9 u unutrašnjosti, u Posavini i Hercegovini od 10 do 12 °C. Postepeno, jutra malo toplija. Danju, maksimalne vrijednosti u centralnim područjima od 17 do 21, na jugu i sjeveru do 23 °C, uz lagano zatopljenje, izraženije prema kraju sedmice, kada će temperature zraka dosezati od 21 do 25 °C, lokalno u dolini Neretve, Posavini i Semberiji moguće je i koji stepen iznad ove vrijednosti.

Temperaturni režim i stanje vlažnosti tla povoljni su sa aspekta rasta i razvoja kultura, pri tome će padavine povremeno ometati izlazak u polje. Smjene sunčanih i kišnih perioda, pogodovat će razvoju biljnih bolesti i štetočina. Preporučljivo je pratiti izvještaje prognostičkih službi, te pravovremeno reagovati po pitanju zaštite.

Naredna tri dana

Pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima očekuje se i sutra, 14. maja, u Bosni i Hercegovini. Vjetar slab, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugo. Jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12, na jugu zemlje do 15, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20 stepeni.

Iste vremenske prilike, oblačno sa kišom i pljuskovima, očekuju se i u srijedu, 15. maja. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11, na jugu zemlje do 15, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22 stepeni.

U četvrtak, 16. maja, u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje slabi kratkotrajni lokalni pljuskovi. Jači pljuskovi su mogući u poslijepodnevnim satima na području Krajine, sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12, na jugu zemlje do 16,a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25 stepeni.


Tagovi

Agroprognoza Vrijeme Sedmična prognoza Prognoza vremena Kiša Pljuskovi Oblačno vrijeme


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.