Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 21.11.2022. 11:00

Kiša, snijeg, susnježica, mrazevi, olujni jugo - do kada?

Sutra očekujte povremene udare juga na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne, a na planinama će i dalje snijeg. Temperature do 14°C.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 98
  • 21
  • 0

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa slabom kišom prije podne, na planinama sa snijegom. Prestanak padavina i postepeno smanjenje oblačnosti sa zapada prema istoku zemlje, očekuje se u drugom dijelu dana. Vjetar slab sjevernog smjera. Od poslijepodnevnih sati vjetar mijenja smjer na jugo.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 9°C, na jugu do 14°C. 

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, nakon djelimično stabilnijeg početka sedmice pred nama, od utorka 22. novembra izgledno je prolazno pogoršanje vremenskih prilika, praćeno kišom koja će se u narednih par dana, sa jugozapada Bosne i Hercegovine proširiti na ostatak zemlje.

Snijeg i mrazevi

Na višim nadmorskim visinama postoji mogućnost pojave susnježice i snijega. Veće količine padavina izgledne su u Hercegovini, na Kupresu i u Krajini, nešto manje u centralnoj Bosni, a najmanje u Posavini, Semberiji i dijelu istočne Bosne. Postepeno smirivanje i stabilizacija vremena slijedi od četvrtka do kraja sedmice.

Temperaturni režim djelimično će se promijeniti i biće u skladu sa kalendarom. Uz sjeverno strujanje, najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 5, na jugu od 7 do 11 °C. Maksimalne dnevne pretežno između 4 i 9, u Hercegovini od 10 do 14°C. Od sredine sedmice malo hladnije i u jutarnjim satima i danju. Na visoravnima istočne, centralne i zapadne Bosne moguća je pojava kratkotrajnih slabijih mrazeva pri tlu.

Mahovine i lišajevi iscrpljuju i uništavaju voćna stabla - kako ih ukloniti?

Prispjele padavine popraviće vodni bilans zemljišta i dobro doći oziminama posijanim u optimalnom roku. Povremeno će nastupati prekidi radova na otvorenom.

Trodnevna prognoza

Naoblačenje će sutra u Bosni i Hercegovini usloviti kišu. Jače padavine se očekuju na području Hercegovine, Krajine i jugozapadne Bosne. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni će biti magle. Vjetar umjeren i jak južnog i jugoistočnog smjera. Povremeno olujni udari juga se očekuju na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 3°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 14°C.

U srijedu, 23. novembra, u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama će padati snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugoistočnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6°C, na jugu do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 8°C, na jugu zemlje od 9 do 14°C.

U četvrtak, 24.novembra, u Bosni i Hercegovini prije podne pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša u jutarnjim satima u centralnim i istočnim područjima, na planinama slab snijeg. U drugom dijelu dana postepeno smanjenje oblačnosti. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 5°C, na jugu do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 14°C.


Tagovi

Agroprognoza Vremenska prognoza Vrijeme danas Sedmična prognoza Snijeg na planinama Kiša Oblačno


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.