AgroKlub.ba

\

Agro prognoza

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Agro prognoza » Kiša, mraz, susnježica pa i snijeg

Kiša, mraz, susnježica pa i snijeg

Moguć mraz

Kiša, mraz, susnježica pa i snijeg

Datum: 18.04.2017. 14:00

Kategorija:

Agro prognoza

Očekuje nas repriza zimskog udara iz aprila 2016. godine?

Prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u prvom dijelu sedmice očekuje se jače naoblačenje praćeno kišom, pljuskovima i grmljavinom. Iznad 800 m nadmorske visine moguća je pojava snijega. Temperature zraka će biti u osjetnijem padu, jutarnje će se kretati od 3 do 8°C, a najviše dnevne od 8 do 12°C. U drugom dijelu sedmice doći će do prestanka padavina i razvedravanja pa će u jutarnjim satima postojatii velika vjerovatnoća za pojavu mraza, što može ugroziti voćarske kulture.

U srijedu će u Bosni biti pretežno oblačno vrijeme. Više padavina ujutro i u noći na četvrtak. U jutarnjim satima većinom susnježica i snijeg, a preko dana u nizinama i slaba kiša. Tokom noći na četvrtak, padom temperature zraka, uglavnom će padati snijeg ili susnježica. U Bosni se očekuje između 5 i 15 litara padavina po metru kvadratnom. U Hercegovini prije podne pretežno oblačno. U jutarnjim satima sa slabom kišom, na planinama slab snijeg. U drugoj polovini dana u Hercegovini smanjenje oblačnosti. Vjetar umjeren i jak sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -2 i 2°C, na jugu zemlje od 5 do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 2 i 7°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C.

U četvrtak u Bosni oblačno vrijeme sa snijegom ili susnježicom. Preko dana u nizinama će padati i kiša. U Bosni se očekuje između 10 i 30 litara padavina po metru kvadratnom. U Hercegovini pretežno oblačno, a poslije podne smanjenje oblačnosti. Slabije padavine u sjevernim područjima Hercegovine. Vjetar umjeren i jak sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -3 i 1°C, na jugu zemlje od 1 do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 1 i 5°C, na jugu zemlje od 9 do 13°C.

U petak u Bosni prije podne sa snijegom ili susnježicom. U noći na subotu smanjenje oblačnosti. U Hercegovini prije podne pretežno oblačno, a u drugoj polovini dana smanjenje oblačnosti. Vjetar prije podne umjeren i jak sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U drugom dijelu dana vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -3 i 1°C, na jugu zemlje od 2 do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 3 i 8°C, na jugu zemlje od 10 do 13°C.

Foto: Pixabay/Tappancs

Broj pregleda članka: 2090; Uspješnost članka: 133.5

Tagovi: Kiša, Oblačno, Agro prognoza, Padavine

Ključne riječi članka: kisa, mraz, susnjezica, pa, i, snijeg, između, zraka, temperatura, zemlje, bosni, podne, oblačno, prije, oblačnosti, vjetar, uglavnom, smanjenje, hercegovini, padavina, snijeg, pretežno, dijelu, najniža, jutarnja, najviša, 5°c, dnevna, smjera, sjevernog, jutarnjim, satima, susnježica, 8°c, očekuje, četvrtak, umjeren, sjeverozapadnog, jugu zemlje, temperatura zraka, prije podne, smanjenje oblačnosti, zraka uglavnom, pretežno oblačno, najviša dnevna, dnevna temperatura, zraka između, najniža jutarnja, sjeverozapadnog smjera, jutarnjim satima, jutarnja temperatura, uglavnom između, zraka uglavnom između, temperatura zraka uglavnom, najviša dnevna temperatura, dnevna temperatura zraka, temperatura zraka između, jutarnja temperatura zraka, najniža jutarnja temperatura, prije podne pretežno, 5°c najviša dnevna, podne pretežno oblačno, smanjenje oblačnosti vjetar, smjera najniža jutarnja, sjeverozapadnog smjera najniža, hercegovini prije podne


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!