Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Meteoalarm
  • 15.11.2023. 12:00

Kiša do vikenda, ponegdje i snijeg: Dobro je za ozima žita

Vremenske prilike su pogodovale pojavi štetočiona, kao što su: lisne vaši i cikade na usjevima pšenice, koje mogu da pričine velike štete, ujedno su i prenosioci fitopatogenih virusa.

Foto: Depositphotos/VladimirBaz
  • 72
  • 10
  • 0

Jak vjetar koji će dosezati brzinu do 70 kilometara na sat aktivirao je žuti meteoalarm za veći dio Bosne i Hercegovine, izuzev južnog dijela zemlje, a za regije Višegrada, Sarajeva i Tuzle najavljena je i kiša.

Za regije Bihaća, Livna, Sarajeva, Tuzle i Banjaluke upozorenje je izdato zbog udara vjetra jačine između 40 i 60 kilometara na sat, dok je za prijedorsku regiju prognozirano da će vjetar dosezati brzinu između 50 i 70 kilometara na sat. U višegradskoj i tuzlanskoj regiji očekuje se količina padavina između 20 i 40 litara po metru kvadratnom, u sarajevskoj između 15 i 30 litara.

Aktivne štetočine

Inače, neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine, usporavale su proces kaljenja i pripreme višegodišnjih drvenastih biljaka za zimsko mirovanje, ali su pogodovale posijanim ozimim žitima. Padavine su proteklih dana prekinule duži sušni period i nakvasile površinski sloj zemljišta te stvorile povoljne uslove vlažnosti za ravnomjerno i ujednačeno klijanje i nicanje ozimih žita.

Vremenske prilike su pogodovale i pojavi biljnih štetočiona, kao što su: lisne vaši i cikade na usjevima pšenice, koje mogu da pričine velike štete svojom ishranom sišući sok, a ujedno su i prenosioci fitopatogenih virusa.

Ove sedmice ozimine će imati primjerenije uslove za mirovanje

Pored ove štetočine aktivna je i zimska forma kruškine buhe. Što se tiče biljnih bolesti tu je prisutna mrežasta pjegavost na usjevima ječma.

Za vikend suho

Prema prognozi RHMZ-a, srijedu, četvrtak i petak preovladavat će pretežno do potpuno oblačno sa kišom i pljuskovima, dok se u istočnim predjelima, uglavnom u višim krajevima očekuje pojava susnježice i snijega. U dane vikenda očekuje se uglavnom suho uz umjerenu oblačnost.


Tagovi

Agroprognoza Vremenska prognoza Meteoalarm


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.