Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 11.05.2020. 16:10

Kiša će pogodovati razvoju štetočina, razveradanje tek od srijede

U skladu sa vremenskim prilikama, vlažnost zemljišta će se djelimično poboljšati u Bosni dok će najavljivane padavine potencijalno ometati poljoprivredne poslove na otvorenom polju.

Foto: Maja Celing Celić
  • 151
  • 18
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, početkom sedmice možemo očekivati kratkotrajno pogoršanje vremena. Utorak će ovo doći baš do izražaja. Kiša će biti umjerene jačine i uglavnom će padati u Bosni i sjevernoj Hercegovini. Na sjeveroistoku Bosne, moguća je pojava grmljavine. U skladu s tim i dnevne temperature će biti nešto niže, posebno na sjeveru države. 

Nakon ovog prolaznog talasa, od sredine nedjelje vremenske prilike će se polako stabilizovati, uz postepeno otopljavanje i rjeđu pojavu padavina. Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, oko idućeg vikenda, moguća je promjena vremena, sa češćom pojavom oblačnosti i kiše. 

U skladu sa vremenskim prilikama, vlažnost zemljišta će se djelimično poboljšati u Bosni dok će najavljivane padavine potencijalno ometati poljoprivredne poslove na otvorenom polju. Takođe, prognozirani vremenski uslovi, pogodovaće pojavi biljnih bolesti i štetočina. 

Danas je u toku prije podnevnih sati, na sjeveru i sjeverozapadu BiH preovladavalo oblačno vrijeme dok je kiša bila samo lokalnog karaktera. U ostatku zemlje, smjenjivali su se i sunčani i oblačni intervali. 

Izmjerene prije podnevne temperature kretale su se od 7 stupnjeva na Bjelašnici pa do 24 C° u Zvorniku. 

Kako dan odmiče i prema večernjim satima, moguća je pojava slabijih lokalnih pljuskova na jugozapadu Bosne i mjestimično u Hercegovini. Vjetar će biti umjerene jačine, povremeno sa jačim udarima, iz južnog pravca. Maksimalna dnevna temperatura prognozira se do 28 stupnjeva. 

I tokom sutrašnjeg dana nastavljaju se uglavnom oblačne vremenske prilike, uz lokalne pljuskove, u skoro svim područjima Bosne a na sjeveru Hercegovine, u drugom dijelu dana. Grmljavina se očekuje na sjeveroistoku Bosne. Jutro će biti relativno svježe, sa prognoziranim temperaturama od 7 do 14 stupnjeva. Dnevni maksimum očekuje se da bude oko 15 stupnjeva u Posavini i Krajini, a u ostatku Bosne do 21 C°, na jugu države do 25C°. 

Sredinom nedjelje će se razvedriti tako da će preovladavati sunčano vrijeme, uz malu naoblaku. Ujutru će biti od 6 do 12C° dok se za maksimalnu dnevnu predviđa do 28 stupnjeva. 

I kako se bližimo kraju kraju sedmice, zadržati će se sunčane vremenske prilike, uz lokalnu umjerenu oblačnost. Jutro u četvrtak biti će nešto toplije, do 14 stupnjeva, na jugu BiH i do 18 dok se za dnevni maksimum prognozira 16 stupnjeva u Bosni, u centralnim i istočnim krajevima do 20C° dok će u Hercegovini biti toplije sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 27 stupnjeva. 


Tagovi

Pogoršanje vremena Grmljavina Kiša Postepno otopljavanje Postepeno razvedravanje Oblačno vrijeme Vlažnost zemljišta Lokalni pljuskovi Padavine Vjetar Izmjerene temperature Dnevni maksimum


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P