Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 01.07.2024. 10:30

Juli bi mogao razočarati poljoprivrednike: Nakon kiše, još jedan toplotni val

Uz prognozirane vremenske prilike, žetva ječma na sjeveru zemlje trebala bi se privesti kraju, dok će završetak žetve pšenice biti otežan i usporen uslijed padavina

Foto: Depositphotos/Janny2
  • 144
  • 25
  • 0

Početak jula donosi padavine u Bosni i Hercegovini, ali one će biti kratkotrajne i za poljoprivredu skoro beznačajne. Poznati bh. meteorolog, Nedim Sladić, naveo je kako bi juli vremenom mogao razočarati poljoprivrednike koji se bore sa sušom, jer su ovo posljednje konkretnije padavine koje vidi u doglednije vrijeme na prognoznom materijalu.

"Novi toplotni val na rasporedu je u drugoj dekadi jula", naveo je Sladić.

Naoblaka, kiša i pljuskovi

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, nakon sunčanog vikenda izgledna je promjena vremenskih prilika. Sa poslijepodnevnim satima, danas, 1. jula, intenzivnije u noći na utorak, pod uticajem fronte sa sjeverozapada, slijedi pogoršanje praćeno povećanom naoblakom, kišom i pljuskovima, koje će se postepeno proširiti na cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Usljed padavina i sjevernog strujanja, u utorak će posvuda biti osjetno svježije, naročito danju, sa maksimalnim temperaturama zraka koje će mjestimično opasti za više od 10, na sjeveru zemlje i do 15°C. Minimalne jutarnje vrijednosti kretat će se u rasponu od 12 do 15 u Bosni, u Hercegovini do 17 °C. Maksimalne dnevne, u Bosni od 15 do 18, u Hercegovini do 21 °C.

Od srijede, 3. jula, slijedi postepena stabilizacija, uz manju vjerovatnoću za poslijepodnevne pljuskove. Toplije će biti iz dana u dan, sa narednim vikendom uz maksimalne temperature od 24 do 28 u centralnoj Bosni i na sjeveru Hercegovine, na krajnjem jugu i u Posavini od 30 do 34 °C.

Uz prognozirane vremenske prilike, žetva ječma na sjeveru zemlje trebala bi se privesti kraju, dok će završetak žetve pšenice biti otežan i usporen uslijed padavina. U drugom dijelu sedmice preovladavat će povoljnije prilike za rad na otvorenom.

U naredna tri dana

Jače padavine sa sjeverozapada koje će u ponedjeljak i tokom noći na utorak zahvatiti Bosnu i Hercegovinu, 2. jula pomjeraju se sa sjevera prema jugu i istoku zemlje tako da se prije podne očekuje prestanak padavina u sjevernim područjima i postepeno u ostalim dijelovima zemlje, a zadnje se očekuje poslije podne u Hercegovini i istoku Bosne. Sa prelaskom padavina doći će i do smanjenja oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18, na jugu zemlje do 22, najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 25 stepeni.

U srijedu, 3. jula, u Bosni i Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 14, na jugu zemlje do 17, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 28, na jugu zemlje do 30 stepeni.

Sunčano uz umjerenu oblačnost bit će i u četvrtak, 4. jula. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16, na jugu zemlje do 19,a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29, na jugu zemlje do 32 stepeni.


Tagovi

Vrijeme Prognoza vremena Sedmična prognoza Agrometeorološka prognoza Sunčano Padavine


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.