Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 04.10.2021. 13:00

Još sutra 29°C, a onda slijedi pogoršanje - ipak neće biti mraza

Najavljena kiša povoljno će uticati na stanje vlage u zemljištu, a u drugoj polovini sedmice i radovi na otvorenom polju biće otežani ili čak u potpunosti prekinuti.

Foto: Maja Celing Celić
  • 466
  • 194
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, nakon sunčanog vikenda možemo očekivati da se i ovih dana nastavi takav trend. Ipak, od sutra slijedi postepeno pogoršanje, uz veću oblačnost i padavine. Kiša će prvo zahvatiti Krajinu, jugozapadnu Bosnu i jug Hercegovine, a onda će se proširiti i na ostatak BiH. Sredinom sedmice pa sve do njenog kraja, promjena će biti intenzivnija i zahvatiće cijelu zemlju, pri tom najjače padavine predviđaju se za petak i subotu.  

Relativno visoke temperature za ovo doba godine zadržaće se do srijede. Jutra će biti svježa, sa maksimalno 12°C u Bosni dok će u Hercegovini biti toplije par stepeni, do 15°C. Dnevne vrijednosti neće prelaziti 22, a na jugu i sjeveru zemlje do 25°C. Ponegdje će biti i koji stepen toplije. Osjetnije osvježenje nam slijedi od četvrtka, sa dužim oblačnim intervalima i kišom, kada će se i temperaturni režim izmjeniti. U većini krajeva Bosne ujutru će biti oko 4°C, u Hercegovini do 11°C. Istovremeno, zbog učestalih padavina neće ni dnevne vrijednosti nešto bitnije rasti pa tako se u Bosni očekuje 12, a na krajnjem jugu do 15°C. Iako se prognozira hladnije razdoblje, neće biti opasnosti od mrazeva. 

Najavljena kiša povoljno će uticati na stanje vlage u zemljištu, a u drugoj polovini sedmice i radovi na otvorenom polju biće otežani ili čak u potpunosti prekinuti. Iz tog razloga poljoprivrednicima se savjetuje da iskoriste ove dane kako bi bez odlaganja završili planirane aktivnosti. 

Danas je jutro u našoj zemlji osvanulo uglavnom sunčano, a u kotlinama i uz riječne tokove zabilježena je i magla.

Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, izmjerene jutarnje temperature kretale su se od 4°C u Livnu pa do 18°C u Bihaću. I tokom dana će se zadržati sunčane vremenske prilike. Duvati će i slab vjetar, iz pravca juga. Dnevni maksimum neće preći 28°C.

Sutra će se, u prije podnevnim satima, zadržati slično vrijeme. U Bosni će po kotlinama i dalje biti magle. Postepeno naoblačenje slijedi u drugom dijelu dana. Tokom večernjih sati, očekuju se kiša i pljuskovi sa grmljavinom u Hercegovini, Krajini i jugozapadnoj Bosni. U noći utorka na srijedu, padavine će se proširiti i na ostala područja. Strujanja zraka biće slaba, iz pravca juga. Jutro koje slijedi biće svježe, sa temperaturom u opsegu od šest do 11°C, na jugu BiH do 16°C. Maksimalna dnevna u utorak kreće se između 23 i 29°C.

Sredinom nedjelje stižu pljuskovi, kiša i povećana oblačnost. Jutarnje temperature idu do 14°C, na jugu do 18°C. Dnevni maksimum u srijedu dostiže 22°C.

Kako se budemo bližili kraju sedmice, u čitavoj Bosni i Hercegovini preovladavaće oblačno vrijeme sa kišom. Vjetar će i dalje biti slab, sa sjeveroistoka. Jutro u četvrtak prohladno, sa 8, a ponegdje i do 12°C, na jugu BiH do 16°C. Najviša dnevna neće preći 16°C, na jugu zemlje 18°C.


Tagovi

Pogoršanje vremena Kiša Pljuskovi Vjetar Magla Jutarnje temperature Dnevni maksimum Vlaga u zemljištu


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]