Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 03.01.2020. 14:00

Januarska kiša sve usjeve šiša

Temperature koje ovih dana možemo očekivati, i dalje su iznad prosječnih januarskih, a umjesto snijega koji inače u ovo doba godine pada i u nizinama, ovih dana možemo očekivati kišu.

Foto: Pixabay/Profile
  • 231
  • 17
  • 0

Ne mora se poznavati narodne poslovice da bi znali da ovakvo vrijeme - iznadprosječno toplo i bez snijega u januaru nije dobro za nikoga - ni za ljude, ni za životinje, a ni za biljke. 

Stara narodna kaže da januarska kiša sve usjeve šiša. S druge strane, snijeg je taj koji štiti pšenicu i druge posijane žitarice, ali i voćke te povrtarske usjeve. 

Istina, padat će ovih dana u višim područjima, no itekako bi dobro došao u nizinama.

U subotu prije podne pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne u većem dijelu naše zemlje smanjenje oblačnosti. U večernjim satima jače naoblačenje, što će u većem dijelu Bosne usloviti padavine. U nizinama se očekuje kiša, a u višim područjima susnježica i snijeg. Vjetar u Bosni slab istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovin slaba do umjerena bura. Jutarnja temperatura od -5 do 1, na jugu od 2 do 6, a dnevna od 4 do 10, na jugu od 8 do 13 °C, prognozira Federalni hidrometeorološki zavod. 

U Bosni u nedjelju prije podne umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno smanjenje oblačnosti tokom poslijepodneva. U jutarnjim satima i dio prijepodneva u Bosni u nizinama sa kišom ili susnježicom, a u višim područjima sa snijegom. U Hercegovini uglavnom pretežno vedro. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu od 1 do 5, a dnevna od -1 do 5, na jugu od 4 do 10 °C.

U ponedjeljak pretežno sunčano. Jutro hladno sa mrazom, po kotlinama Bosne može biti magle ili sumaglice. Jutarnja temperatura od -8 do -2, na jugu od 1 do 4, a dnevna od -1 do 5, na jugu od 4 do 9 °C.

Pretežno sunčano u utorak prije podne. Poslije podne ili u večernjim satima naoblačenje. Jutarnja temperatura od -8 do -2, na jugu od -2 do 3, a dnevna od 1 do 6, na jugu od 5 do 10 °C.


Tagovi

Agro prognoza Padavine Kiša Snijeg


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.