Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 02.02.2018. 14:30

Izmjenjivat će se kiša i snijeg u skoro svim dijelovima zemlje

Slab snijeg ili susnježica prognozirani su u nedjelju u Bosni. Od sredine dana prema večernjim satima u nizinama će padati i slaba kiša.

Foto: Pixabay/Bhakti
  • 279
  • 47
  • 0

Neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine još će vladati u subotu kada će u većini zemlje padati kiša. Značajan pad temperature će se dogoditi u nedjelju kada se očekuje susnježica i snijeg.

U subotu prije podne snijeg ili susnježica su najizgledniji u Krajini, zapadnim i sjevernim područjima Bosne. U ostatku zemlje kiša. Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana postepen pad temperature zraka u centralnim i sjeveroistočnim područjima će usloviti prelazak kiše u susnježicu ili snijeg, najavljuje Federalni hidrometeorološki zavod.

Prognozirana količina padavina se većinom kreće između 20 i 40 litara po metru kvadratnom. U Krajini, centralnim, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne lokalno može pasti i do 60 litara po metru kvadratnom. U Hercegovini se većinom prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom, s tim što lokalno može pasti i do 120 litara kiše. U subotu u Hercegovini, centralnim, jugozapadnim i istočnim područjima Bosne su izgledni i olujni udari juga brzine 70 do 90 km/h. U poslijepodnevnim satima jugo će oslabiti. Temperatura zraka u Krajini, zapadnim i sjevernim područjima zemlje između 0 i 4°C. U ostatku zemlje temperatura zraka između 8 i 14°C, na jugu i do 16°C.

Slab snijeg ili susnježica prognozirani su u nedjelju u Bosni. Od sredine dana prema večernjim satima u nizinama će padati i slaba kiša. U Hercegovini pretežno oblačno sa slabim lokalnim pljuskovima. Prestanak padavina do kraja dana. Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini slabo jugo koje će krajem dana promijenuti smjer na sjever. Temperatura zraka u Bosni između -1 i 4°C. U Hercegovini temperatura zraka između 4 i 9°C.

U ponedjeljak u Bosni oblačno. U Hercegovini sunčanije prije podne, zatim se očekuje naoblačenje od sredine dana. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0°C, na jugu do 2°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 5°C, na jugu zemlje do 8°C.

Nove padavine se prognoziraju u utorak, od poslijepodnevnih sati. Ispočetka kiša koja će do kraja dana u Krajini i zapadnim područjima preći u snijeg. Na planinama će padati snijeg. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 0°C, na jugu do 3°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 6°C, na jugu zemlje od 8 do 11°C.

Foto: Pixabay/Bhakti2


Tagovi

Agro prognoza Prognoza Kiša Snijeg Susnježica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]